Actualitate

C.A.R. ULPIA HAŢEG, 39 de ani în slujba membrilor sãi

C.A.R. ULPIA se află situată în oraşul Haţeg, str. M-ţii Retezat, nr. 2, Bl. 32, Ap. 4-17, judeţul Hunedoara, România, oraş atestat documentar în anul 1247, aflat în centrul ţinutului Ţara Haţegului.

Acest ţinut este unul istoric şi etnografic, situat în colţul de sud-vest al Transilvaniei, având o suprafaţă de circa 1.300 km2.
Poziţia geografică, resursele solului şi forţa de muncă determină menţinerea în Haţeg a unei activităţi economice bazată, în principal, pe producerea de energie electrică, prelucrarea lemnului, agricultură. Turismul poate fi şansa relansării acestei zone pitoreşti şi ecumenice, care abundă de vestigii istorice.
Înfiinţată cu mulţi ani în urmă prin liberul consimţământ al membrilor pentru a se întrajutora financiar între ei  în scopul rezolvării anumitor nevoi personale, Casa de Ajutor Reciproc răspunde unor necesităţi sociale venind îndeosebi în sprijinul cetăţenilor cu venituri modeste, fapt ce a condus la consolidarea şi dăinuirea în timp a C.A.R..
După cel de al Doilea Război Mondial, casele de ajutor reciproc au fost organizate, de regulă, la nivel de întreprinderi şi instituţii, funcţionând sub tutela sindicatelor, existând şi foarte puţine cazuri de case la nivel teritorial.
Având un număr mic de membri şi dispunând de fonduri modeste, Casele de Ajutor Reciproc nu reuşeau să satisfacă solicitările de împrumuturi decât într-o mică măsură şi după mult timp de aşteptare, în aceeaşi situaţie găsindu-se şi casele care au funcţionat în zona oraşului Haţeg.
Pentru eficientizarea activităţii, în sensul reducerii timpului de aşteptare a solicitantului de la depunerea cererii de împrumut până la achitarea acestuia şi pentru asigurarea fondurilor necesare acordării împrumuturilor, în anul 1976, la iniţiativa  Consiliului Orăşenesc al Sindicatelor, s-a reorganizat activitatea Casei pe raza oraşului Haţeg, unificându-se centrele C.A.R. înfiinţate la majoritatea instituţiilor  existente la acea dată, formându-se astfel prima C.A.R. unificată pe ţară, pornind de la 603 membri, cu un fond social de 914.540 lei.
În urma reorganizării, fostele Case de Ajutor Reciproc de întreprindere au devenit puncte de lucru, activitatea lor fiind coordonată de către un salariat din unitatea respectivă, împuternicit de Consiliul de administraţie al C.A.R. Haţeg să reprezinte interesele Casei în raport cu membrii şi cu cetăţenii care doresc să devină membri, precum şi interesele membrilor în raport cu Casa de Ajutor Reciproc.
La începutul anului 1990, C.A.R. Haţeg, ca de altfel toate Casele de Ajutor Reciproc, dobândesc calitatea de persoană juridică, independente în raport cu organele de administraţie, cu sindicatele şi partidele, făcând parte din Asociaţia Generală a C.A.R din România, constituită la data de 21.03.1990.
La acea dată, C.A.R. Haţeg avea 5.325 de membri cu un fond social de 46.953.044 lei şi împrumuturi acordate în valoare de 72.710.000 lei.
După anul 1990, urmează o perioadă în care numărul de membri scade, datorită restructurării întreprinderilor sau chiar a desfiinţării lor, majoritatea celor rămaşi fără loc de muncă întorcându-se în locurile natale. Abia începând cu  anul 1995-1996 începe să se redreseze situaţia, numărul membrilor să crească, împrumuturile acordate de asemenea, datorită diversificării formelor de împrumut, Casa ajungând să aibă un număr de împrumuturi mai mare decât numărul membrilor. Astfel, la sfârşitul anului 1998 exista un număr de 4.550 membri, cu un fond social de 2.631.800 lei, un număr de 4.926 împrumuturi acordate  în valoare de 8.016.622 lei.
În anul 1995, din fonduri proprii, C.A.R. Haţeg, care până la această dată era chiriaş în diferite locaţii, a achiziţionat un sediu în care funcţionează şi la această dată şi care oferă salariaţilor şi membrilor săi condiţii decente necesare desfăşurării activităţii.
Promovând un management bazat pe principiul fundamental al prudenţialităţii în gestionarea fondurilor, Casa a înregistrat de la un an la altul un trend ascendent, rezultatele obţinute consacrând C.A.R. Haţeg I.F.N. (devine instituţie financiară nebancară în anul 2006, în baza O.G. 28/2006), ca una dintre cele mai puternice case din cadrul U.T.C.A.R. Hunedoara, situându-se în ultimii ani în primele cinci locuri în clasamentul pe judeţ şi în primele 10 locuri în clasamentul pe ţară în competiţia pe criterii de performanţă.

07 grafic 107 grafic 2La aceste rezultate deosebite  a contribuit, în mare măsură, strategia de dezvoltare şi extindere în teritoriu, îndeosebi în mediul rural, C.A.R. HAŢEG fiind amplasată în zonă preponderent agricolă.
Astfel, din anul 2009, când a fost deschisă prima agenţie, în comuna Baru (957 membri) şi până acum, au fost înfiinţate încă 10 agenţii, respectiv: Pui (446 membri), Sălaş (416 membri), Râu de Mori, (229 membri), Sarmizegetusa (352 membri), Sântămăria Orlea (89 membri), Toteşti (225 membri), Boşorod (279 membri), Oţelu Roşu (465 membri), Caransebeş (380 membri) şi Deta (116 membri), urmând să se mai înfiinţeze agenţii şi în alte localităţi din judeţele Caraş Severin şi Timiş. Ţinând cont de faptul că activitatea s-a extins în afara Ţării Haţegului fiind reprezentaţi şi membrii din alte judeţe, în urma aprobării Conferinţei membrilor, prin încheierea civilă nr. 674/29.10.2014, C.A.R. HAŢEG I.F.N. îşi schimbă denumirea, devenind C.A.R. ULPIA I.F.N.
Această activitate de extindere în teritoriu prin deschidere de agenţii nu are drept scop doar obţinerea unor rezultate de natură financiară, ci şi îndeplinirea laturii sociale a activităţii noastre, respectiv incluziunea socială a acelor categorii de populaţie defavorizate, cu venituri salariale modeste sau realizate din activităţi generatoare de valoare adăugată prin valorificarea produselor agricole obţinute în fermele sau gospodăriile proprii, din prestarea de servicii, pentru cei aflaţi în şomaj şi alte categorii. Totodată, se oferă şi posibilitatea atragerii micilor economii sub formă de fond social, la care se acordă anual o dobândă atractivă, oferindu-le astfel membrilor garanţia că fondurile Casei sunt bine gestionate.
Rezultatele obţinute, recunoscute şi prin încrederea pe care membrii o acordă acestei instituţii financiare nebancare, a făcut ca efectivul ei să ajungă la sfârşitul anului 2014 la 8.013 de membri, acest lucru oferind certitudinea că, alături de celelalte Case de Ajutor Reciproc, constituie un pion principal pe piaţa creditului pentru nevoi personale.
Părerea unanimă este că aceste rezultate remarcabile, evoluţia Casei de-a lungul timpului au fost posibile datorită bunei colaborări pe care Casa de ajutor reciproc a avut-o cu Uniunea Teritorială a C.A,R. Hunedoara, care i-a asigurat îndrumarea şi sprijinul pe parcursul ultimilor 25 de ani, motiv pentru care, acum, când împlineşte un sfert de secol de existenţă, merită toată aprecierea şi recunoştinţa.
PREŞEDINTE,
Ec. Dorina Goia

One thought on “C.A.R. ULPIA HAŢEG, 39 de ani în slujba membrilor sãi

  • În 1980 a fost pus președinte la car ulpia ifn hațeg gurică pantelimon,de primarul de atunci medrea maria.gurică pantelimon a colaborat cu organele de partid și securitate.iar medrea maria a compromis nobilele idealuri ale socialismului.gurică a fost până acum 3 ani președinte,apoi a rămas președinte onorific.președinte al comisiei de revizie a fost 25 de ani opreanu ița,al cărui soț în anul 1977 a întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată a minerilor care au participat la greva de la minele din lupeni și petroșani.opreanu mircea a fost procuror șef adjunct la procuratura locală petroșani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura