Buzdugan, în „basmul medaliilor”

11 bazin HD

Ciprian Marinuţ

Sportiva de la CSS Hunedoara Adelina Buzdugan a înotat de parcă ar fi fost „zvârlită” prin apă chiar de Făt-Frumos din poveste şi a cucerit două medalii de bronz la junioare (până la 18 ani), deşi ea are doar 13 ani.

Două medalii surpiză şi două recorduri aşteptate
Talentul înotătorilor de la CSS Hunedoara a triumfat de trei ori şi la a 7-a ediţie a Campionatelor de Nataţie în bazin scurt, desfăşurate de joi până duminică la Bazinul de înot din Hunedoara. Remarcată încă din prima zi a seriilor de calificare, înotătoarea, de doar 13 ani, Adelina Buzdugan, a fost vedeta surpriză a clubului hunedorean la acest concurs. Debutantă la o competiţie a junioarelor, Buzdugan s-a mişcat de parcă ar fi fost „zvârlită” prin apă chiar de Făt-Frumos din poveste şi a cucerit două medalii de bronz în duel cu sportive de până la 18 ani. Adelina a obţinut bronzul la 50 metri bras şi la 200 metri bras, probele ei favorite. Strălucirea celor două neaşteptate şi miraculoase medalii cucerite de Buzdugan a fost colorată de performanţa aşteptată a ştafetei de juniori, care a stabilit două noi recorduri naţionale. Multimedaliaţi în competiţiile naţionale de juniori, hunedorenii Cristian Rizan, Răzvan Jucan, Alexandru Ancuţa şi Daniel Scurtu (foto) au oprit cronometrul la 01.41.99 în proba de 4x 50 metri liber şi au doborât recordul la băieţi 16 ani, stabilit de ştafeta clubului Steaua în 2007. Hunedorenii au stabilit şi un nou record  naţional în proba de 4×50 m mixt la băieţi, 16 ani. Palmaresul clubului CSS Hunedoara a fost completat de un loc cinci la 100 metri spate, obţinut de Cristina Sfetcu, şi ea debutantă la naţionalele de junioare, şi de un loc şase la 50 metri bras, reuşit de Cristian Rizan.

Are un „zvâc” miraculos
Anca Băjan, antrenoare la CSS Hunedoara, apreciază că rezultatele sportivilor hunedoreni sunt peste aşteptări şi explică succesul Adelinei Buzdugan, prin „zvâcul nativ” al sportivei. „Nici nu ne gândeam la medalii, pentru că sportivii noştrii sunt mai mici ca vârstă decât adversarii, dar realitatea a întrecut orice aşteptări. Adelina a obţinut două medalii, iar şafeta băieţilor a stabilit un nou record naţional, deşi unul dintre componenţi, Cristian Rizan, a fost bolnav în ultima perioadă şi nu s-a antrenat corespunzător. Adelina e o sportivă talentată şi muncitoare, ca şi Cristina Sfetcu şi toţii băieţii din echipa noastră, dar ea reuşeşte să se mobilizeze foarte bine în concursuri. Are un „zvâc” deosebit, cum spunem noi antrenorii, şi înoată fără emoţii şi fără complexe. Aşteptăm să crească şi la ani şi din punct de vedere fizic, pentru a face cu adevărat performanţă”, a spus Anca Băjan.

Ploaie de recorduri
Ca şi la celelalte ediţii ale Naţionalelor de Nataţie de la Hunedoara şi acum s-au stabilit foarte multe noi recorduri naţionale. Înaintea ultimelor finale, de aseară, erau deja doborâte aproape 30 de astfel de recorduri. Majoritatea au fost la juniori, unde în proba de 100 metri fluture la băieţi 14 ani, s-a bătut un record vechi din 1984, iar la 400 metri mixt (băieţi 18 ani), s-a doborât un record stabilit  într-un concurs internaţional de la Berlin, desfăşurat în 2003.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.