ActualitateFlash

Bugetarii hunedoreni, între pensie şi salariu

BCR - CNPAS - CONVENTIENicoleta Popa

Pensionarii încadraţi în sistemul bugetar, a căror pensie netă depăşeşte suma de 1.693 de lei, au trebuit să opteze, până ieri, pentru una din cele două forme de venit. Potrivit premierului Emil Boc, aceasta este una dintre prevederile legii privind reorganizarea unor instituţii publice.
Între pensie şi salariu au trebuit să aleagă şi 14 profesori hunedoreni. Nouă dintre aceştia au renunţat să mai predea, în favoarea pensiei, deoarece erau plătiţi cu ora, iar salariul era mult mai mic. Cu toate acestea, sunt dascăli, care, de dragul meseriei şi al copiilor, continuă să predea fără să primească nici un ban. În această situaţie se află trei hunedoreni, Ladislau Ballo, profesor la Palatul Copiilor din Deva, Alexandra Ţigu, profesor de biologie la Colegiul Naţional Decebal şi Elena Gavriş, de la Colegiul Tehnic Transilvania, care, deşi au ales pensia, continuă să predea fără să aştepte vreo remuneraţie în schimb.
Profesori care aleg voluntariatul
La cei aproape 80 de ani, profesorul Ladislau Ballo orientează copiii înspre aviaţie, şi preferă să muncească în continuare fără bani. „Conduc această activitate din 1962. Nu doresc să se desfiinţeze catedra de aerorachetomodele, iar în speranţa că, atunci când se va face aeroportul din Deva, cadrele să fie locale, să nu fim nevoiţi să aducem piloţi din străinătate. Dacă sănătatea mă lasă, şi până găsesc un om capabil să conducă această activitate, voi continua să mă dedic în continuare copiilor pe care îi antrenez. Să nu uităm că primele titluri şi recorduri mondiale au fost aduse de aeromodelişti hunedoreni în anul 1972, înaintea Nadiei”, a precizat profesorul Ladislau Ballo.
Pensionarii cu salarii mari vor munci în continuare
Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva sunt doi medici care cumulează salariu cu pensia. Este vorba de un medic chirurg, care a renunţat la pensie, şi un doctor pediatru, care, potrivit reprezentanţilor spitalului, cu siguranţă va alege pensia, venitul din această activitate fiind mult mai mic.
În această situaţie se află şi Corin Ciordaş, consilier pentru afaceri europene la Prefectura Hunedoara. Corin Ciordaş, în vârstă de 44 de ani, a ieşit la pensie anticipată parţială, în urmă cu şase ani, după ce unitatea militară la care a lucrat s-a desfiinţat. „Voi renunţa la pensie, în primul rând, pentru că am o vârstă la care încă mai pot să muncesc. În al doilea rând, salariul pe care îl am este mai mare ca pensia”, a declarat Ciordaş.
La Direcţia Generală a Finanţelor Publice nu este nici o persoană care cumulează salariu şi pensie. Nici la Primăria din Deva, Consiliul Judeţean, sau la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara nu sunt cazuri în care angajaţii au şi pensie.
Pensionarii care au pensia netă mai mică decât salariul mediu brut pe economie pot rămâne şi angajaţi în sectorul public. Totodată, cei care lucrează în sistemul privat pot cumula în continuare pensie şi salariu, indiferent de mărimea acesteia.

One thought on “Bugetarii hunedoreni, între pensie şi salariu

  • Mi se pare foarte corect! Am fost in aceeasi situatie si am incetat actiitatea din septembrie de la aparitia legii si nu am asteptat sa mai apara vreo pomana sau minune! Hai sa lasam tinerilor locurile respective, ca poate vor avea mai multa inspiratie decit noi!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura