Brad: „Le chateu de mon frere”, din nou, ca în vremurile bune

6 martie 2017 | 2 Comentarii | Publicat in: Comunitate

Sorina Popa

După ani şi ani de intervenţie, gara din Brad a intrat în reabilitare. Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, are, după 10 ani de intervenţii, bucuria să i se împlinească visul ca gara să fie la fel ca altădată. Firma care a câştigat licitaţia pentru proiectul respectiv este Industrial Construct Gedi din Deva. În Brad, pe vremuri, dacă vreun străin întreba ce este imobilul respectiv, i se răspundea: Le chateu de mon frere (castelul fratelui meu). Astăzi, clădirea îşi recapătă frumuseţea de mai demult.
O investiţie complexă
Administratorul societăţii care execută lucrările de reabilitare, Ovidiu Draia, susţine că termenul de execuţie este de doi ani de zile. „Am demarat lucrările de reabilitare a Gării din Brad la finalul anului trecut. Valoarea investiţiei este de 1,2 milioane de lei. Beneficiarul este CFR – Regionala Timişoara. Dacă ni se alocă banii necesari, noi putem termina investiţia anul acesta. Lucrările sunt avansate, este o investiţie complexă, subsoluri, faţadă, ca la un monument istoric. Şi culoarea faţadei va fi exact cum a fost pe vremuri. Va fi o lucrare extraordinară”, a declarat Ovidiu Draia pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Gara din municipiul Brad, construită în secolul XIX, este un monument arhitectonic de importanţă locală, înscris pe lista monumentelor istorice. Starea sa actuală este una de degradare avansată, clădirea fiind în paragină de peste 12 ani.
Într-o petiţie iniţiată mai demult de cei de la Primăria municipiului Brad, se arată: „Toate demersurile administraţiei publice locale, de peste 10 ani, pentru reabilitarea clădirii de către proprietar, şi anume Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, au rămas fără ecou sau doar simple promisiuni. Gara din Brad este o adevărată capodoperă arhitecturală, unică la noi în ţară, o construcţie asemănătoare existând în ţinutul Tirol (Austria). Administraţia publică locală a municipiului Brad consideră oportun ca în clădirea Gării din Brad, pe lângă funcţionalitatea actuală, să amenajeze un Muzeu al Ţării Zarandului organizat printr-o colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale din Ţara Zarandului. Prin semnarea petiţiei, ne sprijiniţi în a atrage atenţia asupra acestui monument aflat în pericol şi a determina proprietarul şi instituţiile competente la reabilitarea lui”. Iată că petiţia şi-a făcut efectul, pentru că, după ani buni, clădirea care a fost o bijuterie arhitecturală se reface văzând cu ochii.
Muzeu al Ţării Zarandului
„Salvarea clădirii gării din Brad este un obiectiv al nostru de peste 10 ani. Periodic am făcut intervenţii, memorii, la Ministerul Culturii, guverne, pentru alocarea de fonduri necesare reabilitării acestei clădiri. Din fericire, lucrările au început încă de anul trecut. Clădirea este una emblematică pentru municipiul Brad. Vom încerca, pentru a o pune în valoare, să înfiinţăm acolo un Muzeu al Ţării Zarandului. Gara din Brad este o bijuterie a arhitecturii”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. FLORIN spune:

    Hmmmmm… sa dea Dzeu sa fie bine ,dar nu prea cred individul asta (O.D.)pe unde a lucrat praful si pulberea s a ales de tot.
    Asa ca nu fiti prea entuziasti, plus ca suma ptr reabilitare mi se pare f mica, mai vorbim dupa un an doi dupa terminarea lucrarilor cind o sa cada tencuiala de pe pereti.

  2. Marcel spune:

    Ce mai zici Florine,ai vazut ce gara frumoasa a facut individul ovidiu draia!? Hmmm…. cam papagal tu asa din fire. Sarbatori fericite!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Din nou, probleme pe drumul către Sarmizegetusa Regia

Chiar de dinainte de a fi dat în folosinţă, DJ 705A, care duce către Sarmizegetusa Regia, a avut probleme. Iar...

Primarul din Bunila aşteaptă să se reia cadastrarea gratuită

Primarul comunei Bunila, Romulus Stroia (foto), este de părere că în urma implementării procesului de cadastrare gratuită a terenurilor se...

O arădeancă are pretenţii financiare pentru descoperirea de la Sarmizegetusa Regia. Matriţa dacică, obiect de dispută în instanţă

Cea mai spectaculoasă descoperire arheologică din ultimii ani de la noi din judeţ, matriţa antică de la Sarmizegetusa Regia, este...

Închide