Politica si administratie

Bolojan zice că riscăm să ajungem în incapacitate de plată. Să-l întrebe cineva, poate nu ştie, cine conduce România ?

Președintele Senatului și al PNL, Ilie Bolojan (foto), posibil premier în vii­toarea coaliție care se va forma în pe­rioada următoare, a atras atenția că deficitul bugetar mare al României nu mai poate fi susținut.

Cel mai mare
„Deficitul bugetar, diferența dintre cheltuielile și veniturile statului, este o mare problemă a României. De mai mulți ani, statul cheltuie mult mai mult decât încasează. Așa am ajuns ca anul trecut să avem cel mai mare deficit bugetar din țările europene, de 9,3% din Produsul Intern Brut al României, practic din tot ce se produce in țară”, a scris Bolojan pe Facebook, sâmbătă, 14 iunie.
El a adăugat că această cifră nu arată cât de mult cheltuie statul față de veniturile încasate din impozite și taxe. „De exemplu, anul trecut am în­casat 575 de miliarde lei și am cheltuit 727 de miliarde, cu 152 de miliarde în plus (ultimele coloane din grafic)”, a scris Bolojan.
El a avertizat că această diferența a fost acoperită în ultimii ani din împru­muturi contractate de guvern și că creditele sunt tot mai mari, cu fiecare an care trece. „Nu mai putem continua așa, pentru că am ajunge să nu mai fim împrumutați și am intra în incapacitate de plată”, a conchis președintele PNL și al Senatului, scrie Libertatea.

Pușcărie grea
După trei ore de la postare, au venit peste 1.000 de comentarii, iar lumea
i-a propus soluții pentru reducerea deficitului bugetar:
Dragos Ivan: Reducerea numărului de parlamentari la 300 + reducerea numărului de angajați la stat care nu fac nimic + aplicare lege dură la evita­rea taxelor prin fel de fel de fraude + pușcărie dură și confiscarea de averi la cei care fac ilegalități + taxe pe pro­duse alimentare din import ce pene­trea­ză piața din România cu prețuri de dumping + reduceri fiscale pentru cei ce produc ceva în România și aduc va­loare adăugată. Daca s-ar aplica mă­car ce am zis mai sus… am fi bine, bine.
Nelus Voichițoiu: Confiscarea ave­rilor ce nu sunt dobândite legal pentru acte de corupție, judecarea în regim de urgență pentru acte de corupție și confiscarea averilor dacă sunt vino­vați. Nu poate să dureze un proces de corupție ani de zile și să dea cu sus­pendare.
România a terminat anul trecut cu un deficit bugetar, adică diferența dintre veniturile și cheltuielile statului, de 9,3% din PIB, iar în acest an trebuie redus la 7%, conform înțelegerii cu Co­misia Europeană. De aproape 3 săptămâni, specialiştii şi reprezen­tanţii PSD, PNL, UDMR și USR, inclusiv șefii de partide, discută măsurile care trebuie luate, dar nu reușesc să cadă la o înțelegere și se mai și ceartă. Pe 13 mai, cu 5 zile înaintea alegerilor, Nicuşor Dan a semnat o hârtie pe care a scris că, dacă va fi ales președinte în dauna lui George Simion, TVA nu va crește, dar, după ce a devenit șeful sta­tului, și-a nuanțat afirmațiile.

În acest moment, Guvernul este con­dus de premierul inte­rimar Cătălin Predoiu, iar în jurul datei de 20 iunie este aștep­tată componența noului Exe­cutiv, după ce Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de prim-ministru pe 5 mai, adică de mai bine de o lună. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura