ComunitateFlash

Bolnavii din spitale, lăsaţi flămânzi de reglementările Guvernului

Carmen Cosman

Bolnavii internaţi în spitalele hunedorene şi nu numai trebuie să se mulţumească cu un regim de criză, din cauza unei reglementări a Guvernului care datează de trei ani şi nu a mai fost actualizată. Raţia zilnică de mâncare este de maximum şapte lei pe zi şi doar pentru anumiţi bolnavi poate depăşi această sumă.

Alimentele s-au scumpit
Cartofi, orez şi varză. Cam asta ar trebui să mănânce zilnic bolnavii internaţi în spitale, pentru care carnea poate fi considerată un lux. Nu pentru că am intrat în post şi nici pentru că nu ar exista bunăvoinţă din partea managerilor instituţiilor medicale. Dar, bucătăresele trebuie să se descurce cu şapte lei pe zi, cât este suma maximă alocată pentru hrana zilnică a unui pacient. Aceeaşi hrană o primesc şi cei care suferă de afecţiuni ale oaselor, de exemplu, care ar trebui să consume 3.000 de calorii zilnic, şi cei care au suferit o intervenţie chirurgicală ori au probleme cu inima. Şi asta, după ce, în anul 2008, Executivul a hotărât ca norma de hrană pentru fiecare bolnav internat în România trebuie să se încadreze între 4,7 şi 7 lei. Iar de atunci, nimeni nu s-a mai gândit că, între timp, alimentele s-au scumpit cu 60 la sută. “Ce pot să vă spun. Mâncarea nu e nici mai bună, nici mai rea decât în alte părţi. Ne străduim să facem faţă. Cuantumul diferă în funcţie de secţii şi este de la 6 lei, la 11 lei pentru bolnavii de TBC, lăuze sau cei care au nevoie de suplimente proteice”, a declarat dr. Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, o instituţie cu peste 600 de paturi.
Cum se descurcă cu aceste sume, ne explică managerul Spitalului Municipal Vulcan, dr. Mariana  Mateescu: „Încercăm să găsim cele mai bune oferte pentru fiecare produs şi facem un regim individualizat, în funcţie de patologie şi pacient”. Mariana Mateescu este de părere că o creştere a acestor tarife ar fi binevenită, dar cu condiţia să se identifice şi sursa de finanţare. Un spital de dimensiuni medii, cum este cel din Vulcan, cu 110 paturi, cheltuieşte anual, în condiţiile actuale, 200.000–300.000 de lei numai pentru hrana bolnavilor. Iar situaţia descrisă o regăsim în toate instituţiile medicale, fie judeţene, fie naţionale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura