ActualitateFlash

Blocurile „papagal”Cristina Ghenea

Municipiile şi oraşele judeţului se îndreaptă încet, dar sigur, spre un adevărat dezastru urbanistic. Asta, deoarece, de când cu izolarea termică a locuinţelor, făcută în general de fiecare proprietar pe cont propriu, blocurile arată ca un penaj de papagal, fiind „peticite” de la apartament la apartament izolat, în diferite culori şi nuanţe, care mai de care mai stridente.

Faţade în toate culorile

Această situaţie este valabilă în Hunedoara, dar chiar şi în Deva, reşedinţa de judeţ, unde mulţi proprietari de apartamente la bloc au început să-şi anvelopeze locuinţele. Până în octombrie 2010, când nu exista o reglementare legală la acest capitol, fiecare şi-a izolat locuinţa cum a putut şi cu cine s-a nimerit. Aşa au ajuns faţadele multor blocuri din Hunedoara să arate multicolor, apartamentele anvelopate având acum culori diferite sau, în cel mai bun caz, nuanţe diferite ale aceleiaşi culori. Lucru valabil, cum spuneam, şi în Deva, chiar dacă aici sunt mai puţine blocuri cu faţade „papagal” decât în Hunedoara.

Legea s-a modificat, dar…

Este drept că, din octombrie 2010, de când Legea nr. 50/1991, conform căreia se pot executa lucrări de reabilitare termică a imobilelor cu destinaţie de locuit, a fost modificată, lucrurile au început să intre cât de cât în normalitate. Astfel, noua formă a legii – care nu se aplică retroactiv – prevede expres necesitatea obţinerii de la primărie a autorizaţiei de construcţie pentru a face lucrări precum izolarea termică, iar aceasta poate fi obţinută doar dacă se izolează întreaga scară de bloc, sau blocul în întregime. De altfel, conform prevederilor legii, în mod obligatoriu, culoarea iniţială a clădirii nu trebuie modificată.
Potrivit reprezentanţilor primăriilor din cele două oraşe, atât în Hunedoara, cât şi în Deva, asociaţiile de locatari au fost informate de modificările adoptate, ba mai mult, la dispoziţia celor interesaţi a fost pusă chiar o paletă de culori „legale”, adică pe care locatarii care vor să-şi izoleze blocul le pot alege, fără a încălca legea amintită şi fără a risca să distrugă esteticul urbanistic. Însă, în nici una dintre aceste două localităţi, oamenii nu ţin cont de ce spune legea, şi continuă, care, cum şi când pot, să-şi izoleze termic locuinţele, izolare care in final dă faţadei blocului aspectul de peticeală vesel colorată.

Cetăţenii riscă amenzi

Am căutat să aflăm ce măsuri au luat administraţiile municipale din Deva şi Hunedoara, în primul rând, pentru a pune capăt anvelopărilor ilegale, şi, în al doilea rând, pentru repararea faţadelor distruse de la blocuri.
„Din noiembrie 2010 şi până în prezent, au fost date peste 20 de avertismente, iar lucrările de anvelopare au fost oprite pentru nerespectarea prevederilor legii. Oamenii au avut la dispoziţie între 15 şi 30 de zile pentru a reabilita neregula, iar până acum, toţi cei avertizaţi şi-au îndreptat greşeala”, a declarat Puiu Radu, şeful de cabinet al primarului municipiului Hunedoara.
Situaţia este similară şi în Deva, unde, potrivit celor declarate de viceprimarul Marcel Morar, au fost date patru avertismente, iar lucrările au fost oprite. În acest sens, în ambele localităţi, periodic se fac controale, iar în funcţie de gravitatea faptei, atât locatarii care se încăpăţânează să încalce legea, precum şi cei care acceptă să desfăşoare lucrările de izolare în mod ilegal riscă să primească amenzi cuprinse între o mie şi o sută de mii de lei.

Primăriile să-şi facă datoria

Aşa stând lucrurile, se pare că singura soluţie pentru ca blocurile din municipiile şi oraşele din judeţ să nu ajungă în „straie de bâlci” este ca edilii localităţilor să aplice cu fermitate şi stricteţe legea, obligându-i în primul rând pe cei care au stricat faţadele să le repare. Totodată, funcţionarii din serviciile specializate ale primăriilor, au răspunderea să vegheze ca orice lucrare la faţadele blocurilor să se facă în baza unei autorizaţii şi să respecte urbanistica zonei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura