ComunitatePolitica si administratie

Blăjeni: Drumuri modernizate cu bani guvernamentali. Nu s-au lăsat până nu au obținut finanțare

Magdalena Șerban

Unii primari se mulțumesc să se chinuie cu bani puțini, majoritatea proveniți din alocările bugetare sau finanțele care se strâng din dările lo­cale, pentru a reuși să asigure func­ționarea administrațiilor publice. Însă asta nu înseamnă că pot evolua, in­vestițiile importante implicând sume majore. Alții, se chinuie pe altă parte, mai exact să facă rost de fonduri pentru a putea implementa diverse obiective. Pentru cel din Blăjeni, Horia Jurca, nu a existat nu se poate, ob­ținând finanțare pentru a moderniza drumurile din comună. Asta, pe lângă multe altele.

Condițiile moderne sunt cheia deschiderii către lume
„La București, alături de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Ad­ministraţiei, domnul Adrian Ioan Veştea, am semnat contractul de finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, filieră prin care am ob­ținut fonduri guver­na­mentale neram­bur­sa­bile pentru mo­der­nizarea de drumuri vicinale și dru­muri de interes local. Astfel, de la bugetul MDLPA a fost alocată suma de 9,8 milioane de lei, iar valoarea totală a acestui pas investițional este 16.812.082,21 lei, fiind necesară și o contribuție proprie. Va fi un efort financiar pentru noi, e drept, dar să fim realiști: când am fi pu­tut să facem o asemenea lucrare doar din visteria comunei? Ne-ar fi dezechi­li­brat buge­tar, ani buni. Am finalizat stu­diul de fezabilitate, precum și pro­iec­tul tehnic, urmând să fie scoasă la licitație exe­cuția. Rețeaua de drumuri este extrem de importantă pentru noi. Cu cât o localitate este mai mică, pozi­țio­nată la înălțime și cu case dis­per­sate, cu atât trenul de dezvoltare este extrem de greu de prins. Deci riscul să rămână izolată este unul iminent. Așa că eforturile trebuie depuse în direcția modernizării căilor de acces și legăturii cu întreaga zonă, mai cu seamă cu orașul cel mai apropiat și comunele din jur. Ca să fii vizitat, trebuie să oferi și drumuri circulabile, nu gropi și noroi. Iar unii localnici fac naveta, zinic, la ser­viciu. Am mai spus asta, dar chiar vreau să o repet, tocmai ca să fiu sigur că sunt bine înțeles. Până să ajungă în teren, efectiv, un proiect trece prin tot felul de etape, conform legii. Durează până e pus în practică. Dar ca orice lu­cru bun, are un preț. În cazul acesta în­seamnă răbdare. Contează că ceea ce se realizează va dăinui”, a transmis primarul din Blăjeni, Horia Jurca.

O șansă la dezvoltare
Reamintim că Programul „Anghel Saligny” se desfășoară în perioada 2021-2028. Astfel, este adus un beneficiu major României, și anume opor­tunitatea uriașă pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de a-și putea dezvolta utilitățile publice, în vederea atragerii investitorilor stra­tegici care să genereze locuri de muncă și venituri către bugetul local, venituri din care se pot asigura cotele de finanțare pentru alte noi investiții, intrând într-un cerc de modernizare extrem de profitabil pentru întreaga comunitate. Demersul a fost asociat cu continuarea vechiului Program Na­țional de Dezvoltare Locală, progra­me­le de finanțare PNDL 1 și 2. Acum, ci­frele alocate pentru localitățile hune­do­rene vor duce la realizarea a 157 de obiective și reprezintă cea mai mare finanțare dată de executiv, județului nostru. Referitor la lucrări, ele implică racordarea la sistemele de apă și canalizare, gaz, iar zeci de kilometri de drumuri vor fi asfaltate pentru prima dată. Astfel, pe această filieră, la nivel na­țional s-au solicitat finanțări totale de peste 137 miliarde lei, cu toate că bugetul schemei s-a ridicat la numai 65,5 de miliarde lei. Deci bătălia a fost mare, iar șansele s-au diminuat pentru fiecare solicitant, din start. Pentru Blăjeni a fost cu noroc, dar și cu multă muncă. Ceea ce e de remarcat în mod special e că prin această axă, 10 mi­liarde d­e euro pleacă în mediul rural.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura