Bilanţul activităţii jandarmilor hunedoreni pe anul 2020

Ieri, la Deva a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hu­ne­doara în anul 2020, desfăşurată cu respec­tarea condiţiilor pentru prevenirea răspândirii virusului Sars CoV 2.
La şedinţă au participat prefectul judeţului Hune­doara, Călin-Petru Marian, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, şefii structurilor M.A.I. din judeţul Hunedoara, precum şi şefii/comandanţii structurilor de jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara.
Din partea Inspectoratului General al Jandar­meriei Române a participat, în sistem videocon­ferinţă, colo­nelul Alexandru Tobă, împuternicit adjunct al ins­pectorului general al Jandarmeriei Române.
Bilanţul misiunilor executate de jandarmi a fost prezentat de colonelul Marius Dumitru Iosif, împuterncit inspector şef al I.J.J. Hunedoara.
Potrivit analizei amintite, în anul 2020 activitatea jandarmilor hunedoreni a vizat intensificarea misiu­nilor în domeniul ordinii publice, în vederea pre­ve­nirii şi combaterii criminalităţii, creşterea si­guranţei ce­tă­ţeanului, asigurarea bunei desfăşurări a ale­gerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor şi ale­gerilor pen­tru autorităţile administraţiei publice locale, preve­nirea infectării populaţiei cu virusul Sars CoV 2, con­comitent cu menţinerea la un nivel ridicat de calitate a misiunilor de pază şi protecţie instituţională.

Misiuni de ordine publică
Având în vedere că pe timpul stărilor de urgenţă şi alertă nu s-au organizat adunări publice, s-a înregistrat o scădere a numărului misiunilor de asigurare a ordinii publice care a ajuns la 213, pentru adunări publice organizate în principal în prima lună a anului 2020.
Urmare la această situaţie, efectivele de jandarmi au fost direcţionate către misiunile de menţinere a ordinii publice, fiind executate 13.122 misiuni, în creştere cu 67,35 la sută faţă de anul 2019. La aceast gen de misiune au participat peste 23.000 jandarmi. La acestea se adaugă 2.604 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele turistice, executate de jandarmii mon­tani, care au desfăşurat independent sau cu sal­vamontiştii 22 acţiuni de căutare a unor persoane aflate în dificultate.
Totodată jandarmii au executat 165 misiuni de intervenţie, pentru aplanarea unor conflicte; in­ter­venţii în sprijinul Poliţiei în sprijinul I.S.U., urmărindu-se rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetă­ţe­nilor şi reducerea timpului de reacţie.

Constatarea faptelor ilegale
Jandarmii au constatat independent sau în cooperare cu Poliţia, 564 fapte de natură penală cu 613 autori identificaţi. Faţă de anul precedent rezultă o creştere cu 41 la sută a faptelor de natură penală constatate în cooperare cu Poliţia. Ponderea infracţiunilor constatate, atât independent, cât şi în comun cu poliţia, o reprezintă infracţiunile comise în mediul urban în proporţie de 92,19 la sută.
Jandarmii au aplicat 4.101 sancţiuni contra­ven­ţionale, în creştere cu 23 la sută faţă de anul pre­cedent. În proporţie covâşitoare faptele contra­ven­ţionale sancţionate de jandarmi au constat în încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, dar au fost constatate un număr semnificativ de fapte contravenţionale re­fe­ritoare la regimul silvic sau nerespectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului Sars CoV 2.
De asemenea, jandarmii au pus în executare 756 mandate de aducere, emise de către instanţele de judecată sau parchetele de pe lângă acestea, mi­siune la care au participat peste 1.500 jandarmi.

Misiuni de pază şi protecţie instituţională
Jandarmii au continuă să asigure paza şi protecţia la 22 obiective stabilite prin Hotărâre de Guvern. Deşi misiunile desfăşurate pentru prevenirea răs­pândirii virusului Sars CoV 2 au fost într-un număr ridicat, misiunile de pază şi protecţie au continuat să fie executate în condiţii foarte bune.
De subliniat că jandarmii au asigurat paza şi pro­tecţia a 610 transporturi de produse cu caracter special, ceea ce situează Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara în primele locuri la nivel naţional pe acest gen de misiune.
De asemenea, au fost monitorizate 950 trans­por­turi de produse cu caracter special sau de valori, asi­gurate de efectivele unităţii noastre sau trans­por­turi asigurate de alte unităţi ale Jandarmeriei Române, aflate în tranzitarea judeţului.
Jandarmii au participat la 80 misiuni de in­ter­venţie în sprijinul populaţiei ca urmare a producerii unor situaţii de urgenţă, în creştere cu 53,84 la sută, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor in­cen­diilor, pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, acor­darea de sprijin persoanelor aflate în dificultate.

(Compartimentul informare, relaţii publice şi cu publicul al IJJ Hunedoara)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare