Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva vă recomandă să lecturați romanul Fima, de Amos Oz, apărut la Editura Humanitas, București, 2017. Este un roman ce portretizează, prin intermediul personajului principal – un mic funcționar idealist, delăsător și incapabil să-și poarte singur de grijă – o întreagă generație de israelieni care preferă să se complacă în nesfârșite dezbateri politice, fără a-și pune vreodată în aplicare soluțiile pentru rezolvarea conflictului israeliano – palestinian.

   ,, Fima este una dintre cărțile de tinerețe ale regretatului scriitor israelian Amos Oz. Personajul principal este Efraim Nisan zis Fima, câteodată poet, câteodată jurnalist, visător și filosof, recepționer la o clinică de ginecologie din Ierusalim. Un ratat susținut financiar de tatăl său, care își petrece zilele într-un lung monolog interior și discuții cu prietenii împotriva coruperii valorilor morale ale Israelului. La Biblioteca Județeană Ovid Densusianu, Hunedoara – Deva puteți găsi și alte cărți ale lui Amos Oz: Cutia Neagră, Soțul meu Michael, Poveste despre dragoste și întuneric, Muntele Sfatului Rău, Sumki : o poveste despre dragoste și aventură ”, spune bibliotecara Diana Trif. Despre opera lui Amos Oz se poate afirma că e una impresionantă. Scriitorul detestă fanatismul și promovează în toate scrierile sale umanitatea, generozitatea și pacea. Romanele lui sunt pline de ironie și de umor, toate fiind inspirate din biografia scriitorului pentru care tragicul și comicul nu pot fi niciodată separate. Peste tot apare copilăria, cu soldații ei de plumb, cu micile sale secrete, cu colecțiile de timbre, cu cărțile care i-au schimbat viața, cu străzile din Ierusalim. Răul, spune scriitorul israelian, este în fiecare dintre noi, adesea deghizat în idealism și în mila religioasă.

 

Fima este o panoramă satirică a primei jumătăți de secol de existență a Israelului, văzută prin ochii unui visător anost, ciudat și copleșit de cele mai pământești detalii ale rutinei sale zilnice, o carte de un umor profund și incintator, în maniera lui Gogol”(Kirkus Reviews)

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura