Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

11 noiembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura


Magdalena Şerban

România. O iubire din care se poate muri, de Gabriel Liiceanu, apărută la Editura Humanitas, Bucureşti, 2017, reprezintă o colecţie de eseuri, reflecţii şi mărturisiri asupra ţării noastre de azi şi de ieri, fiind recomandată pentru lecturare de către reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva.
„Românii numesc «minune» o reacţie colectivă pe care nimic n-o prevesteşte. Şi care, raportată la lungile perioade de letargie care o preced, e cu atât mai neverosimilă. De fapt, sublimul şi eroicul nu pot fi programate. Ele apar întotdeauna dintr-o provocare nebănuită a istoriei. Abia provocat astfel, un popor descoperă că există o iubire din care se poate muri şi că, dacă vrea să-şi recupereze in extremis patria furată, el trebuie să fie gata să-şi pună în joc viaţa pentru a-i reda un preţ“ susţine autorul. Acesta mai crede că odată cu România modernă, cu venirea Regelui Carol la conducere s-a născut patriotismul. Ea a continuat cu Primul Război, cu întregirea României, cu generaţia interbelică. Apoi s-a pus problema patriei furate. „De ce patrie puteai să fii îndrăgostit sub Gheorghiu Dej, Ceauşescu şi sovieticii care ne ocupaseră patria? Mai era patria noastră? (…) Dar după 1990? Este vorba de o patrie recuperată? Unul dintre cele mai frumoase lucruri care s-au strigat în ianuarie, în Piaţa Victoriei, a fost: Ne-am luat ţara înapoi. Avem, adică, din nou, pentru ce să ne dăm viaţa. Conducătorii care s-au succedat de la al Doilea Război Mondial până astăzi, n-au fost iubiţi de nimeni”, a remarcat scriitorul. Potrivit bibliotecarei Diana Trif, Biblioteca Judeţeană Ovid Densusianu Hunedoara-Deva oferă şi alte lucrări purtând aceeaşi semnătură: Întâlnire cu un necunoscut, Scrisori către fiul meu, Uşa intrezisă, Dragul meu turnător etc.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cercetat în libertate

Bărbatul de 44 de ani reţinut de poliţişti pentru lipsire de libertate, după ce a plecat la cerşit cu fetiţa...

A adormit la volan

Un tânăr de 25 de ani, din Timiş, este autorul unui accident cu victime produs ieri dimineaţă pe DN7, pe...

Tatăl suspectat că şi-a agresat sexual fiica solicită arest la domiciliu

Bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru comiterea infracţiunii de agresiune sexuală, dar a contestat soluţia. Anchetatorii...

Închide