Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni


Magdalena Şerban

Autorul bestsellerului internaţional Laur, Evgheni Vodolazkin, revine cu o poveste copleşitoare despre memorie şi vină, despre o iubire atât de puternică încât învinge haosul şi chiar moartea. Aviatorul, apărut la Editura Humanitas, Colecţia Raftul Denisei, Bucureşti, 2017, a fost finalist la principalele premii literare din Rusia şi a câştigat, în 2016, Bolsaia Kniga – Premiul al doilea.
„Protagonistul romanului, Innokenti Platonov, este prizonier în Gulag şi parte a unui experiment, fiind îngheţat în azot lichid în anii douăzeci şi este descoperit şi readus la viaţă în 1999. Un erou inocent care încercă să îşi reconstituie memoria, să dezgheţe istoria anilor pierduţi“, descrie bibliotecara Diana Trif.
„Legat de tata, m-am gândit la natura dezastrelor istoriei – revoluţii, războaie şi altele asemenea. Principala lor grozăvie nu e faptul că se trage. Şi nici chiar foametea. Ci faptul că se eliberează cele mai josnice patimi omeneşti. Iese la iveală ceea ce până atunci era înăbuşit în om prin legi. Fiindcă pentru mulţi nu există decât legi exterioare. Interioare nu au.” (pag. 47)
Aviatorul nu este un roman istoric, deşi dorinţa protagonistului este de a salva lumea de la uitare prin ceea ce scrie. Evenimentele istorice sunt descrise doar din perspectiva subiectivă a lui Platonov, ceea ce, uneori, înseamnă un punct de vedere foarte original. La Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva puteţi găsi şi alte două romane ale aceluiaşi autor: Laur – revelaţia literară a anului 2013 în Rusia, şi Soloviov şi Larionov.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.