Actualitate

Beriu: de la istorie, la donaţii prieteneşti

Magdalena Şerban

 Înfiinţarea unui centru de informare turistică, investiţie în valoare de 200.000 de euro, este noul plan de atac al administraţiei locale din comuna Beriu. Proiectul depus pe Măsura 313 FADR se află în curs de evaluare.

Obiective, cât pentru întreg judeţul

Ca orice ţinut hunedorean, comuna are atracţiile ei. Despre locurile pe care le păstoreşte şi mai ales despre însemnătatea lor, Emil Bîc (foto), primarul din Beriu, are numai cuvinte admirative. „Avem cu ce ieşi în prim plan la capitolul obiective turistice. Spre exemplu, Tumuli-Beriu «Gorgane». Gorgane face parte din Lista Monumentelor Istorice. Movilele de aici sunt tocmai hotarul dintre Beriu şi comuna Mărtineşti. În Evul Mediu, acestea au fost o cumpănă de ape, care reprezenta limita dintre Comitatul Hunedoarei şi Pământul Crăiesc, dat coloniştilor saşi. Acest hotar a fost marcat cu o serie de astfel de movile. Un document din 1485 pomeneşte de o sumă de bani dată Scaunului Orăştiei, pentru a-şi reînălţa movilele. Mai putem aminti de existenţa unei aşezări fortificate «Dealu Golu», (cetate dacică, fortificată cu val de pământ şi şanţ de apărare) în satul Cucuiş, precum şi de Castrul Roman din Orăştioara de Jos. În castru, era cantonată trupa regulată din cadrul armatei romane, care avea misiunea de a supraveghea fosta zonă a capitalei statului dac. Cetăţile dacice din împrejurimi sunt iarăşi o mină de aur. Plus căluşerii de la noi şi taraful reînviat nu de mult timp, la care se mai adaugă tradiţiile şi obiceiurile“, a menţionat edilul comunei Beriu.

Prietenii sunt alături

Conform proverbului, din ce în ce mai puţin aplicat, „prietenul la nevoie se cunoaşte”, la Beriu, oamenii cu suflet mare nu au întârziat să apară. „Dovadă a  relaţiilor bune pe care le avem cu Asociaţia Samaritenilor şi cu partenerii din Germania, respectiv Asociaţia Samaritenilor din Helmstedt , am primit, sub formă de donaţie,  o autospecială de pompieri, care va fi folosită, la nevoie, în intervenţiile echipei de voluntari a comunei. De asemenea, cu sprijinul secretarului general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, am primit cu titlu gratuit, un autoturism ARO cu motor şi transmisie Toyota, care ne este foarte util în deplasările pe care le avem pe teren, fiind cunoscut faptul că avem multe terenuri de deal şi munte. Tot cu titlu gratuit, am obţinut de la Unitatea de Jandarmi Orăştie, un autocamion DAC. Le mulţumim tuturor, pe această cale. Ajutorul lor a fost, este şi va fi întotdeauna binevenit”, a mai precizat Emil Bîc, primarul din Beriu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.