Sănătatea din bucate

Berea şi sănătatea

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Multe persoane, consumatoare de bere, se plâng că „berea nu mai este ce a fost odată“.
Oare de ce? Să începem cu hameiul! Oare câţi dintre noi cunoaştem faptul că berea, chiar dacă se fabrică la noi, hameiul utilizat nu se cultivă în ţară? Din păcate, este importat (de obicei) din Germania şi Ungaria şi, bineînţeles, nu ştim cât de bune sunt solurile lor, ce îngrăşăminte folosesc şi aşa mai departe… Cred că a jeli acum fostele culturi cu hamei din ţara noastră, cu soluri bogate şi „curate“ odată, nu mai are rost. La ce folosea hameiul din berea „curată“? La insomnii, tulburări gastrice de natură nervoasă, stimularea poftei de mâncare.
Orzul, al doilea ingredient folosit la prepararea berii, este apreciat în terapeutica naturistă pentru proprietăţile sale de remineralizant, antiinflamator, hipotensor, măreşte apetitul sexual şi ajută persoanele tinere şi bătrâne pentru a se recupera după o perioadă de convalescenţă. Pentru bere, orzul se foloseşte la prepararea malţului… sau se folosea… mai nou se înlocuieşte cu alte cereale: ovăz, secară, porumb sau orez. Dacă ar fi să ne întoarcem puţin în trecut, am afla că în Evul mediu, se consumau între patru şi şase litri de bere pe zi, copii şi adulţi, şi că berea era un aliment de bază pe acea vreme, devenind acum o umbră palidă şi periculoasă a ceea ce a fost odată. Da! Reţeta s-a schimbat într-o mare măsură, pentru că omul a industrializat orice proces de producţie şi i-a crescut dorinţa de a câştiga cât mai mult, cu orice preţ, adăugându-se arome şi stabilizatori: EDTA, propilen glicol, sirop de porumb, glutamatul monosodic, gliceril monostearat, coloranţi…

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura