Comunitate

Bătălia de la Câmpul Pâinii va fi comemorată la Şibot

Magdalena Şerban02 tolas expozitie pasari (5)

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), prin intermediul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Orăştie şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara organizează astăzi, începând cu ora 18, la Moara din Şibot, o acţiune de comemorare a Bătăliei de la Câmpul Pâinii, din anul 1479.
„Este a treia ediţie care se desfăşoară în organizarea noastră. Am avut şi avem în continuare sprijin din partea primarilor din Romos, Şibot, Geoagiu şi Cugir, iar specialiştii de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie, mai exact colegul nostru Mihai Căstăian, se ocupă de organizarea manifestării din punct de vedere ştiinţific. Sperăm ca vremea să ţină cu noi şi să ne fie alături sute de participanţi, la fel cum s-a întâmplat anul trecut. După încheierea momentului religios, a evocărilor istorice şi a alocuţiunilor autorităţilor, în mod simbolic, copiii de la Şibot vor prezenta un program artistic ce implică poezii şi cântece patriotice, încercând să amintească opiniei publice ce a însemnat data de 13 octombrie 1479. În fapt, bătălia de la Câmpul Pâinii reprezintă o victorie creştină asupra unei numeroase oştiri otomane, din care au pierit 30.000 de turci. Intervenţia salutară a comitelui de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă. Sacrificiul celor 10.000 de creştini subliniază importanţa acestei confruntări, iar cinstirea memoriei lor şi sărbătorirea victoriei obţinute cu cinci veacuri în urmă devine o obligaţie a societăţii actuale”, a afirmat Liliana Ţolaş (foto) managerul MCDR Deva.
Mai trebuie spus că evenimentul va fi marcat şi printr-o reconstituire istorică pusă în slujba Cavalerilor de Mühlbach, care vor fi prezenţi la manifestare cu echipamentele militare medievale, asigurând un program demonstrativ în jurul unui foc de tabără.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura