ActualitateFlash

Bătaie de joc în cartierul Ceangăi

Livia Botici

Revoltă în cartierul Ceangăi din Hunedoara. De cinci ani, localnicii duc un război, care până acum nu a avut nici o finalitate. Cu toate că în acte, cartierul Ceangăi este evidenţiat drept zonă rezidenţială, multe firme, cu sau fără autorizaţie de funcţionare, îşi desfăşoară activitatea neîntrerupt.

Dezastru ecologic

Şosele neasfaltate, mocirlă, PET-uri şi cartoane pe marginea drumului, plin de câini comunitari şi clădiri industriale aflate în paragină. Toate fac „deliciul” localnicilor din cartierul Ceangăi al Hunedoarei. Cu toate că şi aceste probleme îi exasperează, oamenii sunt revoltaţi pentru faptul că, în urmă cu şase ani, între casele lor, a răsărit sediul unei firme care dezmembrează maşini, şi care, pe lângă faptul că poluează, îi deranjează sonor şi strică imaginea cartierului. „Au ajuns la mine în curte cu maşinile, ne-am săturat, vara umblă şobolanii pe aici, de parcă ar fi la ei acasă, este infernal. Soţia mea este bolnavă şi nici nu am adus-o acasă până nu se face bine, deoarece aici este focar de infecţie”, ne-a mărturisit Ştefan Sebestyn, vecin cu firma în cauză.

„Mutaţi-vă, dacă nu vă convine”

De cinci ani, persoanele care se află în vecinătatea firmei S.C. Fra-Rom S.R.L încearcă din răsputeri să oprească activitatea desfăşurată în spatele curţilor lor. „Am făcut sesizări peste sesizări, dar deocamdată, nu am reuşit nimic, cu toate că, nimeni nu are voie să aibă o astfel de activitate între case de locuit. Atunci când ne-am plâns domnului Florin Uscat, proprietarul societăţii, ne-a spus să ne mutăm de aici, dacă nu ne convine. Comuniştii au mutat albia râului Cerna, pentru a separa zona industrială de case, dar cei de acum ne bagă industria direct în locuinţe”, a povestit Ioan Lovasz.

“Le putem retrage autorizaţia”

În anul 2008, la firma Fra-Rom s-a produs un incendiu, care s-a soldat cu pierderi materiale pentru proprietar. „Abia au reuşit pompierii să stingă focul, pentru că nu au putut intra. Nu există cale de acces, nu au nici hidrant, luăm foc toţi dacă se aprind mormanele de cauciucuri de acolo”, spune un alt localnic, Ion Oprea. O altă problemă este aceea că, în zonă, maximum admis, pe şosea, este de 7,5 tone, dar nici acest lucru nu este respectat. ”Vin aici cu camioanele încărcate, le-am făcut şi poze”, ne-a mai spus Ion Oprea. Autorităţile competente declară că „în cazul în care există autorizaţie pentru firma respectivă, dacă presiunea localnicilor este mare, aceasta se poate anula, pentru ca ei să nu fie afectaţi”, a spus Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, ne-a declarat că ”am primit o sesizare cu privire la această problemă, iar în cel mai scurt timp vom încerca să o rezolvăm”. Astăzi, localnicii nemulţumiţi se vor afla în audienţă la prefectul judeţului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura