Bătaie de joc cu pensionarea energeticienilor de la Termocentrala Mintia

Sorina Popa

Ceea ce trebuia să fie o bucurie mare pentru salariații concediați de la Termocentrala Mintia, adică să se pensioneze cu 13 ani mai devreme față de vârsta normal de pensionare, nu a fost decât un balon de săpun. De ce? Pentru că ener­geticienii noștri nu vor putea beneficia de pensie de la 52 de ani, așa cum li s-a promis. Cu toate astea, în județ nu sunt proteste. La Gorj, însă lu­crurile stau cu totul altfel.

Surprize, surprize
Legea nr.197/2021 arată că salariații care au lucrat cel puțin 25 de ani în condiții assimilate gru­pelor special, vor putea ieși la pensie la 52 de ani, adică cu 13 ani mai devreme decât este normal. La aflarea unei asemenea vești, sute de energeticieni de la Termocentralele Mintia și Paroșeni au sărit în sus de bucurie. Numai că balonul de săpun s-a spart rapid. Pentru că, legea respectivă nu se aplică retroactiv.
„Am fost nevoiți să respingem aproximativ 300 de dosare depuse la Casa de Pensii Hunedoara, de­oarece Legea nr.197/2021 nu se aplică re­tro­activ. De ea vor beneficia cei care încă lucrează, și doar de acum încolo. Este vorba de o reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare. Dar în lege nu scrie niciunde că ea se aplică retroactiv, de aceea am respins dosarele respective, de la cei care au lu­crat la Termocentrala Mintia și de la Termo­cen­trala Paroșeni”, a declarat Marius Surgent, di­rec­torul Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

„Bătaie de joc”
Liderul sindical Cristian Iștoc a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că “problema e alta, am înțeles că nu se vor transmite aceste dosare respinse până după congresul PNL.Dacă le comunicau, se schimba votul la congresul PNL?O manevră fără rost. E o bătaie de joc la adresa unei categorii profesionale de excepție”.
Energeticienii și minerii din Gorj protestează în aceste zile față de neaplicarea reducerii vârstei de pensionare. La noi, se pare că liderul sindical Mircea Crișovan a reușit să-i păcălească pe foștii salariați de la Termocentrala Mintia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.