Actualitate

Bărbatul care pleacă de la serviciu zburând în „wingsuit”. În loc de 40 de minute cu telecabina, face 4 minute de pe Muntele Babadag

Pentru mulți dintre noi, drumul zilnic spre și de la serviciu poate fi o po­vară. Dar există oameni care spun că este punctul culminant al zilei, iar unul dintre ei este Cengiz Koçak. El se bucură de o priveliște specta­cu­loa­să, iar călătoria vine la pachet cu o porție de adrenalină. Koçak lu­crea­ză pe Muntele Babadag și, chiar dacă e la 1.000 de metri înălțime, poa­te coborî în câteva minute.

La înălțimi amețitoare
Să se înalțe deasupra pământului ca o pasăre de pradă și apoi să ateri­zeze lin: pentru Cengiz Koçak, acesta este finalul perfect al zilei sale de lucru. Ziua lui Koçak începe la fel ca a multor alți oameni din Turcia. O ultimă înghițitură de cafea și apoi iese pe ușă. Restul rutinei lui Koçak este mai puțin obișnuit. În primul rând, locul său de muncă se află la 1.200 de metri alti­tu­dine, pe Muntele Babadağ, pe coasta sudică a Turciei. Naveta sa implică o telecabină. Iar el se simte în largul lui la astfel de înălțimi ame­ți­toare.

Unul dintre puținii oameni din Turcia care practică acest sport extrem
„Frica îmi trezește curiozitatea. Când mi-e frică, sunt conștient de mine însumi”, mărturisește Cengiz Koçak, manager de telecabină.Koçak are nevoie de provocări.În perioada în care a fost parașutist în forțele ar­mate turcești, a descoperit base-jum­ping – cu și fără „wingsuit”. Este unul dintre puținii oameni din Turcia care practică acest sport extrem.Koçak ajunge la serviciu. Este managerul telecabinei Babadağ. Își agață cos­tumul cu aripi lângă birou. Dar, în afară de asta, ziua lui de lucru nu prea are de-a face cu sporturile extreme. Mi­si­u­nea lui e să monitorizeze sistemele teh­nice ale telecabinei și să supra­ve­gheze restaurantul Panorama și plat­forma de observare. După cele opt ore de muncă, e timpul să plece – un moment pe care îl așteaptă cu neră­bdare în fiecare zi. „Rareori iau tele­cabina spre casă. Pentru că pot zbura!”, spune Cengiz Kocak.

Zboară cu 180 de kilometri pe oră
Își pune costumul de zbor. Pentru că acesta este unul dintre locurile de lansare pentru parapantă, Koçak poate atinge altitudinea de croazieră potrivită. Apoi, doar își întinde brațele și se îndreaptă spre casă, cu o viteză de până la 180 de kilometri pe oră. Pentru a ateriza în siguranță, tot ce trebuie să facă Koçak este să deschidă parașuta și aproape a ajuns. Patru minute de zbor în loc de 40 de minute cu telecabina.„Acum mă voi relaxa și mă voi uita pe Netflix”, spune Cengiz despre cum are de gând să-și petreacă seara. Ultima sarcină e să-și strângă echipamentul în rucsac. Pen­tru majoritatea celor care zboară în wingsuit, acest sport extrem este o experiență rară. Pentru Cengiz Koçak, e cel mai rapid drum spre casă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura