Bani pentru comunităţile moţilor

Maximilian Gânju

Mai multe localităţi din Munţii Apuseni, din judeţele Hunedoara, Alba, Arad, Bihor şi Cluj, dar şi cele din Delta Dunării, vor primi 17,85 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2018.

Potrivit actului normativ, această măsură este necesară întrucât localităţile din Apuseni sunt dezavantajate, din cauza suprafeţelor mari de teren şi a numărului redus de locuitori. Locuitorii acestor aşezări beneficiază de reducerea cu 50 la sută a impozitelor şi taxelor locale, precum şi a tarifelor pentru energia electrică, energia termică şi de apă potabilă din reţeaua publică, sumele pentru subvenţionarea tarifelor de apă potabilă şi energie termică fiind suportate din veniturile proprii ale judeţelor respective.
Potrivit Guvernului, acordarea acestor facilităţi are un impact social pozitiv pentru populaţie, dar afectează negativ nivelul veniturilor proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale, deoarece pentru diferenţa neîncasată nu există mecanisme de echilibrare/alocare de sume de la bugetul de stat în vederea compensării reducerilor şi a subvenţiilor acordate. Astfel, aceste unităţi administrativ-teritoriale sunt dublu afectate, atât prin încasarea unor impozite şi taxe locale reduse, cât şi prin aplicarea formulelor de repartizare aprobate prin lege, fiind, din punct de vedere bugetar, în imposibilitatea de a asigura funcţionarea aparatului de specialitate şi a serviciilor publice din subordine.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.