Flash

Băile Herculane, cea mai veche staţiune balneară din ţară

statuie-baile-herculane-centru

Oraşul-staţiune Băile Herculane este situat în judeţul Caraş-Severin, pe valea Cernei, la 19 km de Orşova. Este cea mai veche staţiune balneară din România şi una dintre cele mai vechi din lume, fiind atestată documentar în anul 153 e.n.
Scurt istoric
Puterea tămăduitoare a izvoarelor termale de aici a fost descoperită încă din perioada în care romanii construiau primele castre în Dacia, în prezent, staţiunea fiind renumită în toată lumea. Impresionaţi de puterea tămăduitoare a apelor Cernei, romanii sosiţi în Dacia au format un adevărat cult balnear, staţiunea constituind un important punct de atracţie pentru aristocraţia Romei antice. Băile Herculane au un patrimoniu istoric de excepţie, dovedit de 1851 de ani de existenţă (153-2004) neîntreruptă a staţiunii. Din timpul romanilor, au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare.
După anul 1718, începe istoria modernă şi contemporană a Băilor Herculane, în timpul Imperiului Austriac. Din 1736, începe reconstrucţia şi modernizarea „băilor“, a căilor de acces, grănicerii bănăţeni construind aici majoritatea edificiilor din staţiune, care poartă amprenta unui baroc austriac impresionant. Staţiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalităţi, dintre care amintim: Împăratul Iosif al ll-lea, Împăratul Francisc l şi Împărăteasa Charlotte, Împăratul Franz losef şi Împărăteasa Elisabeta (Sissi). În 1852, împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă staţiune de pe continent“, iar împărăteasa Elisabeta – pasionată, îndrăgita, distinsa şi armonioasă Sissi – scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare.
Existenţa neîntreruptă de două milenii a Staţiunii Băile Herculane a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, dar şi de pitoreasca aşezare a staţiunii într-o vale adăpostită de munţi, de o frumuseţe aparte. Băile Herculane este deosebit de pitorească, ocupanta unui loc important în Parcul Naţional Valea Cernei-Domogled, cât şi în istoria ţării noastre. La o altitudine de 160 m, pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, Băile Herculane au fost construite pe locul unei străvechi falii vulcanice.
Recomandări terapeutice
Principalul factor terapeutic al staţiunii este reprezentat de izvoarele sulfuroase, termo-minerale şi cloruro-sodice, indicate atât pentru tratamentele de cură externă cât şi pentru cele de cură internă. În cura externă, ele sunt folosite pentru tratarea unor boli de piele; boli ale sistemului nervos periferic; boli ale aparatului locomotor; intoxicaţii cu plumb şi alte metale grele; boli ale aparatului respirator; afecţiuni ginecologice; în cură internă: boli ale tubului digestiv şi ale glandelor anexe; boli de nutriţie; unele boli ale rinichilor şi căilor urinare.
Acum, în împrejurimile Staţiunii Băile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, înşirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape patru km. N-ar trebui uitat nici faptul că izvoarele de la Băile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy şi Mont Dore.
O altă variantă de tratament o reprezintă aeroionizarea naturală. Aeroionii pot acţiona asupra organismului în două moduri, fie pătrunzând în plămâni odată cu aerul inspirat, fie prin acţiunea directă asupra pielii. În toate cazurile de tratament cu ioni, s-a constatat o ameliorare a stării generale a organismului. Se reglează hipertensiunea, tulburările endocrine, iar durerile de cap şi insomniile sunt pozitiv influenţate de aeroionizare.
Posibilităţi de cazare
În Băile Herculane şi în localităţile apropiate există numeroase posibilităţi de cazare, începând cu hoteluri de patru, trei şi două stele, continuând cu pensiuni şi vile. Atât hotelurile, cât şi pensiunile asigură condiţii bune de cazare, la tarife rezonabile.
De asemenea, există numeroase posibilităţi pentru petrecerea timpului liber, precum şi şansa de a vizita obiectivele istorice, culturale şi turistice din zonă.
Toate acestea pot determina orice turist să revină aici, devenind un oaspete fidel al Băilor Herculane.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura