Azilul care funcţionează ilegal în Deva, tolerat de autorităţi

Natalia Bumbac

Azilul ilegal de bătrâni al Asociaţiei ”Alexandru Ciuhat” din Deva funcţionează fără nici o stinghereală. Asta, deşi, după apariţia în ziarul nostru a articolului în care semnalam faptul că unitatea respectivă nu are nici măcar autorizaţie sanitară, fiindu-le anulată în 2013, autorităţile au demarat o serie de controale şi au dispus sancţiuni.

Au dat în judecată DSP
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, Monica Cânda, proprietarii azilului au cerut o reautorizare, cererea fiindu-le respinsă. În urma verificărilor, cei de la DSP au constatat că unitatea de îngrijire a vârstnicilor nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare pentru a fi autorizată. Nemulţumiţi de răspunsul primit, deţinătorii azilului au dat în judecată DSP Hunedoara.
Pe de altă parte, Octavian Băgescu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţie şi Inspecţie Socială (AJPIS) Hunedoara, declara în urmă cu ceva timp că a sesizat Parchetul pe motiv că administratorii azilului au depus un document anulat, respectiv autorizaţia suspendată de la DSP Hunedoara, pentru a se licenţia în serviciile pe care le oferă. Mai mult de atât, centrul de bătrâni a fost amendat cu 20.000 de lei de către AJPIS Hunedoara, pentru nerespectarea termenelor privind obţinerea licenţei.

Neputincioşi, dar cu salarii mari
Aşadar, timp de două luni care au curs de la momentul în care dezvăluiam existenţa azilului clandestin din municipiul reşedinţă de judeţ, situaţia nu s-a putut rezolva nici de o parte, nici de cealaltă. Autorităţile statului s-au împotmolit în legislaţia stufoasă, pe care susţin că trebuie să o aplice, iar cei de la azil nu au catadicsit să facă în aşa fel încât să le asigure condiţii decente bătrânilor pe care îi au în grijă.
Ca o concluzie, în judeţul Hunedoara, cel puţin unele dintre autorităţi, cum este AJPIS, funcţionează degeaba pentru noi, contribuabilii corecţi. Sau, funcţionează doar ca unii angajaţi să aibă un serviciu şi să ia o leafă babană de la stat. Că, în rest, sunt neputincioase. Însă, dacă domnii de la AJPIS nu au înţeles până acum, rolul autorităţilor statului este tocmai de a se asigura că toată lumea respectă legea. Şi, atunci, domnilor, de ce vă mai plătim? Ca să ridicaţi din umeri şi să spuneţi că nu aveţi ce face? Daţi-vă demisia, în acest caz.
Iar dacă asemenea situaţii se tolerează, înseamnă că suntem un judeţ care nu ar trebui să mai aibă o conducere, pentru că oricum legea nu este respectată.
Reamintim cititorilor că, în urma unei anchete jurnalistice a reporterilor de la MESAGERUL HUNEDOREAN, s-a descoperit că azilul de bătrâni de pe Strada Aurel Vlaicu din Deva funcţiona fără autorizaţie, după ce aceasta i-a fost ridicată în urmă cu cinci ani. Mai mult, condiţiile în care erau ţinuţi cei 40 de bătrâni sunt greu de relatat. Angajaţii nu au contracte de muncă, iar starea de sănătate a vârstnicilor nu este în supravegherea unui medic de familie.

One thought on “Azilul care funcţionează ilegal în Deva, tolerat de autorităţi

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.