; charset=UTF-8" /> Stiri si informatii de ultima ora din judetul Hunedoara - Mesagerul Hunedorean

„Avem un guvern care transformă procedurile de excepţie în practici curente”. Interviu cu Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

30 ianuarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

– Începutul sesiunii parlamentare va fi unul foarte tensionat. Cum comentaţi tot mai desele contradicţii apărute între parlament şi guvern?

Săptămâna aceasta, Curtea Constituţională a admis cele două sesizări de neconstituţionalitate depuse de către Partidul Social Democrat împotriva unor legi adoptate de Guvernul Orban prin asumarea răspunderii în plenul Parlamentului. Decizia CCR a arătat că angajarea răspunderii Guvernului pe legi aflate deja în dezbatere parlamentară este un abuz de putere ce încalcă Legea fundamentală. În acest moment, Guvernul Orban ar trebui să respecte regulile democratice şi să retragă angajarea răspunderii pe modificarea legii electorale.
Miercuri, 29 ianuarie, încă un abuz de putere al Guvernului Orban a fost sancţionat, de data aceasta la nivel european. Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg a votat sesizarea Comisiei de la Veneţia pe tema modificării legii electorale din România, pe care Guvernul Orban şi-a angajat azi răspunderea în faţa Parlamentului. Au fost 26 de voturi „pentru“ şi trei voturi „împotrivă“.
Într-o democraţie normală, premierul Ludovic Orban ar fi trebuit să renunţe la gestul asumării răspunderii pe modificarea legii electorale, în sensul ca alegerile locale să se desfăşoare în două tururi. Dar se pare că în România nu există o democraţie normală, în care Constituţia este respectată în literă şi spiritul ei. Avem însă un guvern care transformă procedurile de excepţie în practici curente, ceea ce este definiţia clasică a abuzului de putere.
– Care ar fi următorii paşi pentru PSD?
– Primul pas a şi fost făcut. PSD a depus azi (ieri, joi – n.n.) o moţiune de cenzură. Moţiunea de cenzură a PSD nu este împotriva alegerilor în două tururi, ci împotriva încălcării principiului european care spune că sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Moţiunea este şi împotriva dezastrului economic pe care l-a creat PNL în doar trei luni de guvernare. Va urma prezentarea documentului în plenul reunit al Parlamentului şi votul.
– Credeţi că moţiunea va trece?
– Categoric. Deocamdată nu avem matematic numărul, dar poate există şi alţi parlamentari care doresc să sprijine acest demers. Vom vedea la vot.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulzeştii de Sus: buget mic, dar investiţii mari

Când localnicii din Bulzeştii de Sus au transport în comun asigurat doar joia, către Brad şi împrejurimi, de parcă trebuie...

Demersuri pentru acreditarea Spitalului Municipal Vulcan

Administraţia locală şi conducerea unităţii medicale au discutat cu preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, secretarul de...

Fotbal Liga a IV-a. Contre între echipele din Valea Jiului

Echipele din Liga a IV-a caută variante pentru a-şi asigura jucători valoroşi pentru partea a doua a campionatului, care va...

Închide