Avem o minunăţie, Sarmizegetusa Regia, ce facem cu ea?

Sorina Popa

Ieri, la Consiliul Judeţean Hunedoara s-a organizat evenimentul prin care s-a marcat „Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România“.

„Ministerul Culturii doarme”
Cu această ocazie am asistat la diferite luări de cuvânt care mai de care mai plictisitoare şi care nu au făcut altceva decât să ne arate, dacă mai era cazul, că nu aşa se face treabă bună cu monumentele UNESCO. Şi, ca o dovadă a acestui lucru este declaraţia lui Vladimir Brilinsky, administratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia.
Brilinsky a declarat că este hotărât să protesteze din cauza lipsei de atitudine privind rezolvarea situaţiei de la Sarmizegetusa Regia, după ce un braţ al unui arbore înalt de 10 metri s-a prăbuşit zilele trecute peste zidul Incintei Militare a cetăţii dacice, provocând distrugeri iremediabile. Cinci blocuri de piatră din zidul fortăreţei au fost sparte, iar alte câteva zeci au fost dislocate şi împrăştiate. De două zile, situaţia este şi mai gravă, însă autorităţile judeţene sărbătoresc. Autorităţile susţin că fac demersuri acum pentru tăierea şi extragerea din perimetrul sitului a peste 100 de arbori bătrâni. Dacă lucrurile tărăgănează, nu se ştie ce va mai rămâne pe acolo.
„Proiectul nostru a început acum cinci ani şi cred că va mai dura cinci ani până când ajungem la o finalitate care va duce Sarmizegetusa Regia spre ceea ce a fost odată sau spre normalitate: un loc în care atât turismul, cât şi istoria să fie respectate aşa cum trebuie. Este înfiorător de greu să protejezi un monument UNESCO, este inuman, uneori, atâta timp cât, pe de-o parte te lupţi cu birocraţia, pe de altă parte cu omul. Dincolo de hăţişul legislativ, de excesul de reglementări, dincolo de contradicţiile legislative între legile de patrimoniu şi cele silvice, este foarte greu să ajungi la o anumită concluzie. Stăm, în aceste zile şi asistăm cum istoria noastră moare şi se prăvăleşte în vale, din cauza arborilor care cad în zona Sarmizegetusei. Nu este normal şi nici măcar cinstit pentru un monument UNESCO. Încercăm să determinăm schimbări legislative, dar este foarte greu. Ecourile sunt din ce în ce mai slabe şi nu cred că viitorul va suna foarte bine pentru Sarmizegetusa Regia, dacă nu se va schimba ceva. Ministerul Culturii doarme, pur şi simplu. Sarmizegetusa este un model de bună practică, cu toate criticile şi delaţiunile“, a afirmat Vladimir Brilinsky.

One thought on “Avem o minunăţie, Sarmizegetusa Regia, ce facem cu ea?

  • 16 noiembrie 2017 la 5:16
    Permalink

    Cum adicâ MC doarme ? Nu CJ este administratorul sit-ului ? Nu Vladimir Brilinsky este cea mai competentă persoană ? Acum, MC e de vină ? Ați afirmat mereu că DOAR voi puteți gestiona situația. Papa de la Roma nu are nici o vină ? Sunt sigur că are. Toți au, numai VB este imaculat, doar el este lacrima christi. Rolul său care este de fapt ? Sa gestioneze situația ? Sau să învinovățească pe alții ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Care este stadiul proiectului de management al deşeurilor în judeţ

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara informează că proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara se prezintă astfel:

Numărul elevilor din judeţ cu risc de abandon şcolar, în scădere

Numărul elevilor supuşi riscului de părăsire timpurie a şcolii în anul şcolar 2016-2017 este în uşoară scădere faţă de anul...

Deszăpezire în regie proprie, la Baia de Criş

Nu toate administraţiile publice locale dau bani unor firme de deszăpezire pentru a le asigura drumuri curate pe timpul iernii....

Închide