Politica si administratie

Autobuze hibrid pentru transportul local din municipiul Hunedoara

Adriana Năstase

Ieri, la sediul Primăriei municipiului Hunedoara, a fost semnat contractul de furnizare a 20 de autobuze hibrid şi a mai multor echipamente şi dotări destinate noului sistem de transport local de călători. Valoarea totală a acestuia este de 65.296.511 de lei.

Mai multe echipamente
În urma licitaţiei publice, contractul a fost adjudecat de compania Solaris Bus&Coach din Polonia. Pe lângă auto­buzele hibrid, contractul include fur­ni­zarea mai multor echipamente şi dotări necesare unui sistem de transport public modern: staţii de încărcare pentru autobuze, automate de vânzare a bile­telor, panouri de informare LED în staţiile de autobuz, sisteme de e-ticketing, apli­ca­ţii mobile de informare a călătorilor, mo­nitorizare video, etc… cu toate licen­ţele necesare.
Autobuzele achiziţionate de Primăria municipiului Hunedoara au 12 m lun­gime, 2,5 m lăţime şi 3,1 m înălţime, o capacitate de maximum 100 de călători (dintre care 30 pe scaune), instalaţie de aer condiţionat, un motor electric de 231 CP şi un motor Diesel de 205 CP, res­pec­tă standardele de poluare Euro VI şi vor fi personalizate în culorile oraşului (alb – albastru). Achiziţia a fost posibilă da­to­rită proiectelor cu finanţare euro­pea­nă nerambursabilă întocmite de Primăria municipiului Hunedoara pentru modernizarea transportului prin inves­tiţii în transport public ecologic, proiecte în valoare totală de aproximativ 30 de mi­lioane de euro („Coridorul de Est”, „Coridorul Central” şi „Coridorul de Vest”), finanţate prin POR 2014 – 2020.

Condiții europene
„Pentru transportul local, banii euro­peni sunt singura soluţie. Din bugetul local nu am fi putut finanţa niciodată o ase­menea achiziţie pentru un aseme­nea sistem de transport. Am avut o pro­cedură de licitaţie care a decurs destul de anevoios, dar, până la urmă, s-a ajuns şi la momentul semnării contractului de furnizare. Termenul contractual de li­vrare este de maximum 15 luni. Sper să nu apară impedimente şi, din a doua ju­mătate a anului viitor, să putem avea în trafic noile autobuze. Funcţionalizarea lor depinde şi de ritmul în care se va reuşi construirea noii autobaze a municipiului, lucrare care a început zilele acestea, pe amplasamentul vechii autobaze de la Hăşdat, investiţie inclusă în proiectul cu finanţare europeană numit „Coridorul Central”. Odată puse la lucru, noile autobuze le vor oferi pasagerilor con­diţii de călătorie la standardele euro­pene ac­tu­a­le”, spune primarul munici­piu­lui Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura