ComunitateFlash

Aurul l-am văzut, străluceşte în şaitroc!

Cine este interesat să vadă pe viu cum se „culeg” firele de aur din albia unui râu este aşteptat la „Casa căutătorilor de aur” din satul Stănija, comuna Buceş. Un meşteşug vechi de mii de ani, de căutare a aurului aluvionar cu şaitrocul, a prins din nou viaţă în mâinile geologului Georgeta Dulgheru, urmaşa lui Ioan Cătălina, octogenarul cunoscut ca singurul explorator de aur aluvionar autorizat din ţară.

Un permis unicat în România
De puţin timp, geologul Georgeta Dulgheru, preşedintele Asociaţiei „Casa căutătorilor de aur” a obţinut permisul de exploatare a metalului preţios din albiile râurilor de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Primii care au văzut cu propriii ochi cum firişoarele de aur se desprind din nisipul aluvionar şi strălucesc în şaitroc au fost elevii din Stănija. De asemenea, în ultimele săptămâni, turişti din ţară şi străinătate au venit să vadă cum se practică acest meşteşug, vechi de milenii.
„Obţinerea permisului a fost necesară pentru a le arăta turiştilor cum se practică meşteşugul căutării aurului aluvionar. Un prim eveniment, «Zilele Aurarului», la care am făcut aceste demonstraţii, l-am avut în august, cu copiii din Buceş. În plus, le-am oferit lecţii de istoria mineritului, pentru că în zonă putem vedea vechi lucrări miniere. Suntem deschişi pentru toţi oamenii care sunt curioşi să vadă acest meşteşug. Aurul l-am văzut, străluceşte în şaitroc”, a declarat Georgeta Dulgheru, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Geologul Georgeta Dulgheru a obţinut permisul de exploatare a aurului aluvionar pe persoană fizică, un caz unic în ţară. Un demers extrem de îndelungat şi costisitor şi care vine în completarea proiectului implementat din fonduri europene, de înfiinţare a Asociaţiei „Casa căutătorilor de aur” şi construirea unei cabane în satul Stănija. Un proiect care a prins viaţă şi datorită lui Ioan Cătălina, cel care le-a stat alături cu experienţa şi cu donaţiile pe care le-a făcut, totul pentru a contribui la atragerea turiştilor în zonă. (N.Bumbac)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura