FlashPolitica si administratie

Aurel Vlaicu, comemorat la el acasă

Magdalena Şerban

Primăria oraşului Geoagiu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), Federaţia Aerospaţială Română Băneşti şi Parohia Ortodoxă Aurel Vlaicu au organizat ieri, un eveniment cultural-sportiv, dedicat pionierului aviaţiei române, Aurel Vlaicu. Acţiunile au avut loc în satul de baştină al acestuia.

Spectacol pe cer şi la sol
Din programul manifestărilor au făcut parte un concurs de cros desfăşurat sub genericul „Icarul din Binţinţi”, intonarea imnului naţional de către Fanfara din Petreşti, o slujbă de Liturghie oficiată la Biserica Ortodoxă din satul Aurel Vlaicu, precum şi una de pomenire a aviatorului. De asemenea, nu au lipsit depunerile de coroane la bustul eroului, situat în faţa Complexului Memorial, salutul aviatorilor civili şi militari, alocuţiuni susţinute de diverşi invitaţi din sfera administrativă şi mult aşteptatul miting aviatic, care l-a readus pe Icar acolo unde îi plăcea cel mai mult: la înălţime.
Printre oaspeţii speciali s-au numărat primarul comunei Băneşti (judeţul Prahova) – Gheorghe Stoica, viceprimarul Valentin Nichiţoiu, Valer Crăciunescu Novac – inspector pilotaj al Autorităţii Aeronautice Române cu peste 10.000 de ore de zbor la activ şi comandor (rez.) dr. Jănel Tănase, autor a mai multor lucrări dedicate istoriei aviaţiei.
După ceremonie, de la căminul cultural din localitate, folclorul a răsunat peste zare. Spectacolul a fost asigurat de interpreţi ca Denisa Borza, Andreea Lazăr, Mădălina Bogdan, Bianca Pascu, Cosmin Nicorescu, Florentina Bârlea, Daniela Bulbucan, Eva Vlad, Gheorghe Lăscoiu, Nicu Drăgan, Ana Gabor, Gheorghe Pîrvan, Eugen Pistol, Doinel Hândorean şi Angela Elena Berian. Au mai evoluat Ansamblul de dansuri populare al Asociaţiei Culturale „Fiii satului“ Romos, Ansamblul de cântece şi dansuri populare „Germisara“ Geoagiu, iar acompaniamentul i-a revenit grupului instrumentar „Germisara“ condus de Geani Vlad. Totodată, lumea a putut vizita „Muzeul memorial Aurel Vlaicu“, amenajat în 1982, lângă Casa memorială. Aici se găsesc exponate, multe în original, printre care bicicleta şi motoreta eroului, costumul de aviator, schemele, planşele şi planoarele cu machetele lor.

Istoria ne obligă
„Printre inventatorii pe care România i-a dat lumii, un loc special îl ocupă cei trei pionieri ai aviaţiei. Fără Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă, istoria ar fi arătat, poate, altfel. De-a lungul vieţilor lor, cei trei au arătat că aproape nimic nu e imposibil – nici măcar zborul. Să nu uităm că Aurel Vlaicu a fost primul român care a construit un avion pe teritoriul ţării noastre. Brevetul cu numărul 2258 a fost înregistrat cu numele de „maşina de zburat cu corp în urma de săgeată“. Primul său zbor a avut loc în 17 iunie 1910 pe deasupra Câmpului Cotroceni, în zona în care în prezent se află centrul comercial AFI Palace Cotroceni, la intrarea căruia se regăseşte şi o placă comemorativă. În 1911, a început construcţia celui de-al doilea avion românesc, rămas în istorie sub denumirea de Vlaicu II. Pe 13 septembrie 1913, avionul Vlaicu II, pilotat chiar de inventatorul său, a decolat de la Bucureşti. Vlaicu voia să treacă peste Carpaţi şi să aterizeze, însă visul lui s-a frânt lângă Câmpina, avionul prăbuşindu-se, odată cu viaţa sa“, a precizat Vasile Cărăguţ, edilul-şef al oraşului Geoagiu. La rândul său, viceprimarul Carmen Călugăr a apreciat că „era firesc ca şi în 2017, Aurel Vlaicu să fie omagiat la înălţimea la care a reuşit să se ridice şi consider că nici într-un an nu trebuie să lipsească din istoricul manifestărilor locale astfel de acţiuni. Sunt simboluri care au ridicat naţiunea pe noi trepte şi în fond, reprezintă adevăratele noastre valori. Mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături“, a afirmat aceasta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura