ActualitatePolitica si administratie

AUR rămâne fără o armă electorală de bază – Aplicația din care s-au scurs date personale, suspendată

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a dispus suspendarea apli­ca­ției mobile a Alianței pentru Unirea Ro­mânilor (AUR), pe durata anchetei care vizează scurgerea în public a datelor personale ale celor aproximativ 20.000 de utilizatori, dezvăluie surse din interiorul AUR pentru stiripesurse.ro.

Fără aplicație de mobil în an electoral
ANSPDCP a demarat o anchetă în le­gătură cu aplicația de mobil dezvoltată de AUR, după ce în presă au apărut informații că aplicația ar fi făcut accesibile publicului datele personale (CNP, adresă, număr și serie de buletin) ale celor aproximativ 20.000 de utilizatori. Instituția a confirmat că s-a autosesizat în acest caz, iar ulterior a primit și două sesizări din partea unor persoane fizice.
Potrivit Regulamentului GDPR, AUR riscă o amendă de la câteva mii de euro până la 20 de milioane de euro, în funcție de gra­vitatea constatărilor. Pe perioada anchetei, AUR are obligația de a menține suspendată aplicația, în caz contrar expunându-se la alte sancțiuni. O comunicare în acest sens a fost primită la partid, dezvăluie surse din AUR. Decizia este o adevărată lovitură pen­tru AUR înainte de anul electoral 2024, par­tidul bazându-se pe această modalitate de comunicare pentru a-și disemina mesajele în mediul online. O asemenea anchetă poa­te dura și doi ani, cum a fost cazul celei mai recente sancțiuni aplicate companiei UiPath.

Acuză o „breșă de securitate”
După apariția în presă a informațiilor despre problemele aplicației, AUR a anunțat suspendarea funcționării acesteia pentru 24 de ore, invocând o breșă de securitate. „Din cauza unei breșe de securitate cu care Platforma AUR s-a confruntat, Alianța pen­tru Unirea Românilor a decis să suspende momentan funcționarea aplicației până la remedierea problemelor identificate. Com­pania care a realizat platforma a confirmat existența unei breșe de securitate apărute în urma unei actualizări de software. Pentru a elimina rapid o imperfecțiune a aplicației noastre și pentru a oferi utilizatorilor noștri o soluție mai bine securizată, vom suspenda funcționarea aplicației pentru utilizatori pentru face toate testele de securitate și a fi siguri că nu mai există breșe similare”, potrivit unui comunicat de presă. (A.N.)