Comunitate

Au plătit taxele, dar nu au început exploatarea aurului

Adriana Năstase

Comuna Certeju de Sus nu a re­zol­vat problema locurilor de muncă pen­tru că exploatarea auriferă a societății Deva Gold nu s-a finalizat. Oamenii sunt tot fără joburi, iar ceea ce trebuia să dezvolte zona respectivă nu s-a mai întâmplat. Un proiect important care s-a oprit, din păcate.

Au respectat legea
Societatea Deva Gold SA Deva a plă­tit și plătește în continuare de peste 20 de ani taxe. Directorul general al Deva Gold SA, Nicolae Stanca (foto), susține că valoarea taxelor şi a impozitelor achitate în perioada 2000-2018 de către societatea pe care o conduce se ridică la 24 de milioane de lei, la Bugetul Asigurărilor Sociale a achitat în aceşti 18 ani, peste 33 de milioane de lei, la Bugetul local peste 7 milioane de lei. Iar alte taxe se ridică la aproape 7 milioane de lei. În total, e vorba de suma de 71.402.350 de lei. Deci, Deva Gold a contribuit la bugetul de stat, la cel local, dar şi la celelalte entităţi faţă de care firmele trebuie să-şi achite tot felul de taxe şi impozite, cu peste 15 milioane de euro.
”Am respectat legea 100 la sută. Noi ne-am achitat toate taxele şi impozitele la stat”, a spus Nicolae Stanca (foto), direc­torul general al societăţii Deva Gold SA.

Împădurire
Pentru licenţele de exploatare, so­cietatea Deva Gold plăteşte pe an 800.000 de lei. De peste 20 de ani, anual, se achită aceşti bani. Toată lumea bate moneda pe redevenţă. Dar, nu din redevenţă vin banii la bugetul de stat, spune directorul general al Deva Gold, Nicolae Stanca. Ci din taxe, din im­pozite. Redevenţa se ridică la 6 la sută pentru aurul produs.
Totalul garanţiilor depuse de socie­tatea Deva Gold SA la data de 31 de­cem­brie 2017 se ridică la 1.535.411 de lei, din care garanţiile de mediu sunt de 817.789 lei, garanţia scoaterii tem­po­rare din circuitul agricol se ridică la 387.144 de lei, garanţia finală mediu Certej, 174.913 de lei.
Un alt subiect despre care se bate multă monedă este cel al tăierii pă­durilor. În exploatările miniere este obli­ga­toriu ca, la un hectar de pădure tăiat să se dea trei hectare înapoi, să se re­planteze şi să le păzească timp de opt ani. Înainte de a tăia un copac, trebuie să se depună garanţia calculată pentru scoaterea din circuitul silvic. Garanţia aceasta se achită, astfel că, în caz că nu se respectă condiţiile, statul să refacă zona. La Certej, terenul pentru reîm­pă­duriri este de 180 de hectare de teren. Garanţia de mediu, în valoare de un milion de dolari, a fost depusă deja de către Deva Gold SA.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura