Actualitate

Au început pregătirile de război cum nu s-au mai văzut: Inclusiv spitalele se mută în subteran

De la truse de prim ajutor pentru un număr mare de victime până la veste antiglonț pentru medici, pregătirea sistemului de sănătate european pen­tru război nu mai e doar un scenariu ipotetic în țările de pe flancul estic al NATO, scrie Politico luni într-o amplă analiză.

Heliporturi
Lituania, Estonia, Letonia și Polonia desfășoară constant simulări care implică spitale, paramedici, poliție și armată. Medicii învață să lucreze în condiții de haos, oferind îngrijire sub presiune extremă.
Pentru a face față unui potențial atac, spitalele din statele baltice dezvoltă adă­posturi subterane, heliporturi, sis­teme autonome de electricitate și apă. Unități mobile de tratament și echi­pa­mente precum veste antiglonț sau tele­foane prin satelit devin dotare stan­dard.
Invazia rusă a demonstrat că in­fra­structura medicală poate deveni țintă. Țările baltice se pregătesc pentru în­tre­ruperi de curent și atacuri asupra spi­talelor. În Estonia, planurile includ transformarea subsolurilor în săli de operație, iar în Lituania, instruirea pentru medici se intensifică.

Proviziile devin prioritate
Estonia a investit 25 de milioane de euro în echipamente medicale pentru traume, iar Letonia menține rezerve de medicamente pentru trei luni. NATO și UE joacă un rol crucial în menținerea lan­țurilor de aprovizionare. Totuși, a­pro­pierea de linia frontului impune o dis­tribuție coordonată la nivel eu­ro­pean.
Un sondaj lituanian arată că o treime dintre angajații din sănătate nu știu dacă ar rămâne în caz de război, iar peste 25% ar pleca. Estonia estimează că 50-60% din personal ar fi indecis. Siguranța familiilor devine un criteriu esențial pentru decizia de a rămâne.

Medicina de război pusă în practică
Personalul medical din Riga și Vilnius participă la exerciții reale de evacuare, triere și tratament al victimelor de răz­boi. Estonia formează unități medicale mobile și antrenează spitalele pentru „modul de criză”. Lituania organizează zeci de exerciții și forumuri de pre­gă­tire anual.
De asemenea, unii medici din țările baltice merg în Ucraina pentru a învăța direct de la spitale aflate sub atac. Răni provocate de drone sau muniție mo­der­nă sunt greu de tratat fără expe­ri­ență. Voluntariatul în zone de conflict devine o școală neoficială pentru me­di­cina de război. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura