Actualitate

Au câştigat cu gândul la colegii lor!

Carmen Cosman

Echipa de salvatori minieri de la Petrila s-a dovedit a fi cea mai bună din ţară, după ce a câştigat cea de-a patra ediţie a Concursului Naţional de Salvare Subterană şi de Suprafaţă, organizat la sfârşitul săptămânii trecute la INSEMEX Petroşani. Salvatorii au avut de parcurs un traseu dificil şi au trebuit să lupte cu alte trei echipe puternice înscrise în concurs, asta, după ce au câştigat şi faza locală a competiţiei, unde au concurat cu salvatori minieri de la minele din Valea Jiului.

Traseu dificil şi spectaculos

La INSEMEX Petroşani, a fost creat un traseu dificil şi spectaculos, cu diverse zone avariate de unde trebuia recuperată şi salvată „o victimă”. Echipele intrate în concurs au plecat de la bază, au urmat un traseu pe verticală, exact ca într-un puţ minier, apoi au pătruns într-un spaţiu cu aer viciat, unde au trebuit să execute un dig, au ajuns apoi într-o zonă special configurată de lucrare avariată, de unde au recuperat victima, pe care au transportat-o la punctul de prim ajutor pentru stabilizare şi, ulterior, au transportat-o la baza de salvare. S-au punctat corectitudinea execuţiei, siguranţa şi securitatea echipei, respectarea procedurilor în timpul intervenţiilor, dar şi timpul în care a fost parcurs traseul.

În concurs, s-au înscris şase echipe, patru pentru salvare subterană şi două pentru salvare de suprafaţă, iar la subteran, cei de la Petrila şi-au impus supremaţia. La fel ca şi în urmă cu doi ani, când tot ei au câştigat competiţia, pentru ca, după numai câteva zile, să se confrunte cu o situaţie critică reală, în timpul tragicului accident de muncă din 15 noiembrie, în care o parte a salvatorilor – campioni şi-a pierdut viaţa. „Ne simţim foarte bine că am câştigat acest concurs, pentru că ştim că la Petrila avem o echipă foarte bună de salvatori minieri. Ne-am gândit la colegii noştri, care nu mai sunt astăzi printre noi, pe care nu i-am uitat niciodată. Nu este zi să nu ne gândim la ei”, a declarat Ionică Marius, salvator minier, imediat după ce echipa de la Petrila a primit trofeul.

Mulţumiţi de calitatea competitorilor

Directorul INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, a declarat că şi-ar fi dorit ca în acest an, competiţia să fie organizată la nivel european, dar nu s-a putut. „Ne-am dorit ca în 2010, să participe salvatori şi din UE, nu s-a întâmplat, dar sperăm să fie posibil anul viitor. Încă o dată, s-a dovedit că în urma acestui concurs, toţi salvatorii minieri au numai de câştigat”, spune Constantin Lupu.

Oricum, nivelul concursului a fost foarte ridicat şi, chiar dacă s-au mai înregistrat unele erori de execuţie, salvatorii minieri şi de suprafaţă au demonstrat că se pot descurca oricând în situaţii reale. „Sunt foarte mulţumit de modul în care s-a desfăşurat concursul. Senzaţia este că echipele evoluează de la un an la altul, iar concursul ne oferă o bună ocazie să facem o evaluare reală”, a declarat Artur Găman, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România. În cadrul concursului au mai participat echipele de salvatori minieri de la Mina Motru – Gorj, Mina Tehomir – Gorj şi Mina Crucea din Suceava – pentru partea de subteran, respectiv Falck Services OMV Petrom şi Protector Total Services Luk Oil, pentru suprafaţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura