ATOP Hunedoara-buget limitat, dotare aproape inexistentã

Nicolle Ebner

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) din judeţul Hunedoara, a cărei activitate se desfăşoară în interesul comunităţii şi care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH), are nevoie de investiţii masive, dacă vrea să atingă măcar indicatorii de performanţă minimali, propuşi pentru acest an.

Fără maşini de intervenţie…
Din raportul ATOP prezentat consilierilor judeţeni, sumele alocate pentru cheltuieli sunt cu mult sub necesarul real al IPJ Hunedoara. Banii au ajuns pentru achitarea facturilor de energie electrică, gaze, poştă, radio-tv, telefon etc., aşa că nu s-au mai putut cumpăra materiale consumabile, tehnică de calcul, aparate de multiplicat, piese auto. Prin urmare, pentru creşterea operativităţii de intervenţie la evenimente şi la solicitările cetăţenilor, IPJ Hunedoara are nevoie de un autoturism de teren pentru Compartimentul Patrimoniu din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale; de 90 aparate multifuncţionale (fax-imprimantă-scanner); de 35 autoturisme pentru patrulare şi intervenţie, dotate cu mijloace de primă intervenţie; de echipament special de intervenţie, respectiv 21 veste antiglonţ şi 21 căşti de protecţie.

…şi materiale consumabile
Pe de altă parte, pentru asigurarea unui climat sigur şi legal al circulaţiei pe drumurile publice din judeţul Hunedoara, este nevoie de suplimentarea dotării existente cu 25 autoturisme echipate corespunzător, cinci motociclete, o platformă auto pentru intervenţie la accidente; 10 copiatoare şi 10 calculatoare pentru Serviciul Poliţiei Rutiere. Nici criminaliştii nu prea au cu ce să-şi facă treaba. Pentru investigaţiile şi cercetările criminalistice, este nevoie de materiale consumabile (folii adezive, pensule, plicuri pentru ambalarea probelor), dotarea serviciului cu un autoturism necesar intervenţiilor operative la faţa locului; amenajarea Laboratorului POLIGRAF; şi achiziţionarea a cinci camere digitale, respectiv cinci blitz-uri necesare dotării laboratoarelor criminalistice. Pentru modernizarea Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, este nevoie de achiziţionarea a cinci calculatoare, cinci imprimante, un scanner şi un fax, plus dotarea serviciului cu un autoturism.
Potrivit consilierului judeţean Dumitru Ifrim, preşedinte ATOP Hunedoara: „ATOP va pune întotdeauna atribuţiile acestui organism şi activitatea membrilor săi în slujba comunităţii, a respectării drepturilor omului, protejării proprietăţii publice şi private, în vederea creării unui climat de siguranţă publică la nivelul judeţului Hunedoara, dar pentru asta, are nevoie şi de dotare”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.