Atletismul rămâne sportul rege la Jocurile Olimpice

Desigur că vor fi mulţi cei care vor cri­tica susţinerea mea de mai sus dar acest lucru este confirmat şi de par­ti­ci­pa­rea nu­meroasă a sportivilor de la această dis­ciplină sportivă, aici, la Tokyo dar poate mai mult, de spectacolul pe care îl oferă atletismul în fiecare zi de competiţie.
Duminică a fost ziua în care am asistat la câteva dintre cele mai interesante rezul­ta­te înregistrate la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Stadionul Olimpic din Tokyo, o bijuterie în adevăratul sens al cuvântului, este gazda unor întreceri spectaculoase dar în spatele acestor rezultate stau orele de antrenament, de pregătire dar şi profesionişti. Nu vorbim aici de antrenorii şi tehnicienii care sunt alături de sportivi, ci de cei care fac ca întrecerile de pe stadion să fie pline de spectacol.
Chiar dacă nu sunt spectatori prezenţi în tribune, crainicii oficiali se întrec în a da amănunte despre competitori, transmit live încercările pentru noi recorduri fie mondiale sau olimpice, totul ca şi la o mare competiţie internaţională.
Este pentru prima dată când cei 13 atleţi calificaţi în finala de la săritura în înălţime au trecut cu toţii peste înălţimea de 2,17 m pentru ca să ajungă apoi la 2,24 m iar cei mai buni să ajungă la 2,37 m. Medalia de aur a revenit la egalitate (stabilindu-se ast­fel un nou un record), italianului Gianmarco Tamberi şi lui Mutaz Essa Barshim din Quatar, ei fiind urmaţi de Maksim Nedose­kov (Belarus), cel care a completat podiu­mul de premiere clasându-se pe locul al treilea.
Toţi cei trei atleţi au trecut ştacheta aflată la 2,37 metri, dar Barshim şi Tamberi au fost la egalitate perfectă pentru me­da­lia de aur, având mai puţine încercări faţă de sportivul din Belarus.Medaliaţii cu aur au fost întrebaţi de organizatori dacă do­resc să mai sară o dată pentru departajare, dar ambii au declinat oferta.
Spectacol şi la proba de 100 m garduri feminin. Seria a doua a fost plină de interes, deoarece startul a fost reluat de mai multe ori, fie nu a mers pistolul electronic, fie foto­celula nu a marcat plecarea din block­starturi a sportivelor sau s-a furat, tehnic, starul. Aşa că arbitrii au avut de lucru aici. Ba mai mult, la mijlocul cursei, două spor­tive s-au împiedecat, au ratat sosirea, dar deși accidentată şi ea, italianca Bogliolo a sprijinit-o pe jamaicana Anderson să pă­ră­sească pista, până la sosirea medicilor de concurs.
Sunt şi situaţii tragice consemnate aici la Tokyo. Kristina Timonovskaia din Belarus a declarat că a fost forţată să-şi suspende par­ticiparea la Jocurile Olimpice şi să pără­seas­că Japonia după ce şi-a criticat fede­ra­ţia naţională pe reţelele de socializare.
„Cer ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic, sunt sub presiune şi se încearcă scoaterea mea din Japonia fără acordul meu. Cer intervenţia CIO”, a spus tânăra de 24 de ani într-un videoclip pe contul său de Instagram. ”CIO a văzut articolele care au apărut în mass-media, studiază situaţia şi a cerut explicaţii Comitetul Olimpic din Belarus”, a declarat, la rândul său, un purtă­tor de cuvânt al CIO .
Vremea este excelentă pentru mişcarea sportivă, japonezii sunt totuşi mai puţini obtuzi la derularea acestor întreceri olim­pice şi chiar dacă mai sunt unii care fac pro­teste prin faţa locaţiilor unde se des­fă­şoară competiţiile sportive, majoritatea locui­torilor metropolei japoneze sunt de acord că Jocurile Olimpice le aduc un ca­pital de imagine, orice s-ar spune.
Am intrat în ultima săptămână a acestei ediţii a Olimpiadei de Vară, faptele com­pe­ti­torilor se vor scrie în cartea istoriei olim­pis­mului şi, cu toţii, trag tare pentru ca nu­me­le lor, a ţării, să fie menţionat în această lungă istorie. Noi, mass media, nu facem altceva descât să consemnăm…

Nicolae Gavrea,
corespondentul special al cotidianului MESAGERUL HUNEDOREAN la Tokyo

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.