FlashPolitica si administratie

Atenţie, primari! Comisia Europeană vrea să ia banii de pe proiectele nefinalizate şi să-i dea refugiaţilor

Sorina Popa
Primarii din județ trebuie să știe că toate proiectele pe fonduri europene, care nu vor fi finalizate până în 2023, nu se vor amâna, ci vor fi oprite. Da, oprite. De ce? Așa vrea Comisia Euro­peană. Și asta o spune Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, nu oricine.

Fără fonduri suplimentare
Mai pe scurt, cine nu termină de făcut investițiile până la anul, nu mai benefi­ciază de o prelungire a contractului. Lucrările vor fi blocate, contractele re­zi­liate, iar banii vor fi alocați pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina. Așa vor șefii de la Bruxelles să facă, să ne ia banii, pe care oricum i-am cotizat la bugetul UE. Ce fac europarlamentarii noștri? Nimic. Așadar, adio, gaz metan la sate, adio apă potabilă, și multe altele.
Iată ce a transmis Sorin Maxim unor primari:
„Comisia Europeană nu dorește să modifice sub nici o formă regula n+3 care prevede finalizarea programelor și tuturor proiectelor în 2023 și nu se va prelungi cu un an implementarea, adică până în 2024 așa cum s-a speculat în presă. Comisia Europeană dorește să ajute refugiații din Ucraina prin flexibili­zarea actualelor Finanțări către statele membre care pot să contribuie la acest ajutor. Doar că nu se vor aloca resurse suplimentare, ci se dorește să se folosească banii deja alocați statelor membre din actuala perioada 2014-2020, respectiv economiile realizate, oprirea contractării sau/și rezilierea contractelor întârziate și toată alocarea necheltuită de statul membru prin lipsa de absorbție va fi direcționată tot aici. Se dorește cuantificarea cheltuielilor reali­zare de autorități si/sau organisme private, ONG-uri sau alte entități si finan­țarea lor cât mai repede din resursele menționate mai sus. Vă informez că aceste lucruri sunt deja stabilite la nivel european și le-am discutat personal cu oficialii de la CE atât la conferință cât si la sediul unității România din cadrul CE”, se arată în informarea transmisă de Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Toată lumea pierde
MESAGERUL HUNEDOREAN a aflat de la câțiva primari ce părere au despre situația aceasta.

Dan Bobouțanu (foto), primarul muni­cipiului Hunedoara, a declarat că situația este extrem de gravă. „Dacă se va întâm­pla așa, atunci va fi rău de tot. Noi, la Hunedoara, avem multe proiecte cu fon­duri europene. Dacă se opresc, va fi urât. Constructorii vor pierde, primăria va pierde, dar cel mai grav e că vor pierde cetățenii pentru că investițiile nu continuă. Toate eforturile noastre vor fi zadarnice atunci”, a spus edilul șef al Hunedoarei.

Primarul comunei Crișcior, Ovidiu Furdui (foto), susține că este o mare tâmpenie dacă se va întâmpla acest lucru. „La investiția cu gazul metan suntem cuprinși în schema de finanțare 2016-2020. Suntem în 2022 și noi nu am făcut lici­tația pentru introducerea gazului metan pentru proiectul nostru. Cu ce sun­tem noi de vină că lucrurile s-au derulat așa greu? Vă dați seama cât durează să facem proiectul tehnic, apoi lucrările?. Este vorba de 75 de milioane de euro numai pentru trei comune din proiectul acesta, pe care județul îi va pierde. Să nu mai spunem de majorările de prețuri la materialele de construcții! Dacă va fi așa cum spune Sorin Maxim, atunci nu se mai duc la bun sfârșit multe proiecte cu fonduri europene. Oameni buni, gândiți-vă ce faceți cu noi”, a fost mesajul primarului comunei Crișcior.

Și edilul șef al comunei Peștișu Mic, Daniel Dobruțchi (foto), spune că a rămas fără comentarii la auzul unei asemenea decizii. „Sunt de acord să ajutăm pe toată lumea, dar mai întâi să îi ajutăm pe ai noștri. Sunt două lucruri total diferite, proiectele europene și ajutorarea refugiaților. Suntem, deci, într-o situație foarte gravă, având în vedere explozia prețurilor la materialele de construcții, la combustibil. Suntem în pericol de a nu mai face investițiile cu bani europeni!. În prezent nu ni se permite nici măcar să facem o actua­lizare a prețurilor”, a declarat primarul din Peștișu Mic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura