Atenţie la bancomate! Metoda „furculiţei”, folosită şi în judeţ

Cristina Ghenea

O reţea specializată în infracţiuni cu instrumente de plată electronică şi furturi din bancomate a fost destructurată ieri, în urma unor percheziţii efectuate de ofiţerii de la Crimă Organizată în Prahova, Satu Mare şi Bucureşti. Suspecţii acţionau în toată ţara, inclusiv la noi în judeţ, şi au creat un prejudiciu de 220.000 lei.
O parte din membrii acestei reţele, mai exact cinci persoane, sunt suspectate că au acţionat şi în judeţul Hunedoara. Prin utilizarea de instrumente de plată autentice şi a unui dispozitiv destinat sustragerii banilor din ATM-uri, au produs prejudicii unor instituţii bancare.
Cum au reuşit? Prin metoda „forking” – o metodă ce presupune mai multe etape. Mai întâi, introduceau în ATM un card valid, aferent unui cont alimentat în prealabil cu sume mai mari, de cel puţin câteva mii de lei. După ce tastau codul PIN, făceau comanda de retragere a numerarului, fiind vorba, de regulă, de o sumă mică de bani. După eliberarea acesteia, utilizând un dispozitiv confecţionat artizanal, asemănător unei furculiţe, introdus pe fanta de eliberare a sumei de bani a bancomatului, în timp ce aceasta era deschisă, se relua comanda de retragere de numerar a sumei maxime admisă de bancă. După acceptul băncii cu privire la eliberarea banilor, se anula la ATM cea de-a doua comandă de eliberare a sumei de bani solicitată, sumă care rămânea blocată în dispozitivul artizanal. Acest procedeu permitea retragerea banilor şi păstrarea în contul titularului cardului folosit a întregii sume de bani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare