Atenție, bugetari! Vi se pregătește tăierea lefurilor

Ministrul Proiectelor și Investițiilor euro­pene, Marcel Boloș, a declarat că, în opinia sa, România va fi nevoită să taie din salariile bugetarilor sau să concedieze bugetari, pentru a îndeplini jaloanele din PNRR.

Coaliția politică va decide
Demnitarul a explicat că România trebuie să asigure „sustenabilitatea” cheltuielilor și că având în vedere „experiența” oficialilor români din discuțiile prealabile cu Comisia Europeană și modalitatea în care CE „pune problema” în legătură cu cheltuielile buge­tare, există două variante prin care statul român poate atinge ținta din PNRR. „Fie o revi­zuire a salariilor bugetarilor, fie o redu­cere a numărului bugetarilor. Spre aceste variante ne îndreptăm”, a indicat Marcel Boloș. Ministrul a menționat că alegerea o va face Coaliția de la guvernare. Ministrul a spus că România trebuie să reducă cu 20 la sută cheltuielile în valoare de 100 de miliarde de lei cu salariile bugetarilor. „Comisia Europeană ne zice pe bună dreptate ‘Nu aveți bani, deci implementați reformele’”, a subliniat Boloș.

Șeful ANAF spune că nu există nici o gaură
În schimb, șeful ANAF susține că nu există o gaură de 20 de miliarde de lei în buget. „Nu există o gaură de 20 de miliarde în bugetul general consolidat. Bugetul se construiește pe niște estimări, date de Comisia Națională de Prognoză, pe niște creșteri economice care sunt stabilite, un anumit nivel al inflației, care uneori se confirmă, uneori se infirmă”, a spus Lucian Heiuș, președintele ANAF. (A.Năstase)