Aşteaptă despăgubiri de la stat de 14 ani

25 ianuarie 2011 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Andreea Lazăr

Mai mulţi crescători de animale din satul Şerel, comuna Pui, aşteaptă de 14 ani să-şi primească banii pe animalele sacrificate. Este vorba despre 11 proprietari de cai, cărora le-au fost luate animalele, pe motivul că sunt bolnave de anemie infecţioasă.

Cu caii daţi şi fără bani

Oamenii povestesc că au fost chemaţi cu caii la analize în primăvara anului 1996. Analizele făcute au scos în evidenţă că animalele suferă de aşa numita boală „SIDA cailor” şi trebuie sacrificate. „În septembrie 1996, am fost chemaţi cu caii la dispensarul veterinar din comună, pentru a-i preda spre valorificare. S-a format atunci o comisie de evaluare a acestora, la preţul pieţei. Animalele au fost preluate fără a fi cântărite şi ni s-a oferit un avans. Restul banilor urma să-i primim în conturile bancare pe care trebuia să le deschidem. Însă, din motive necunoscute, până în acest moment, nu am mai primit nici un leu”, povesteşte Ion Jegea, unul dintre păgubiţi.

Înşelaţi de o firmă italiană

Problema oamenilor din satul Şerel le este cunoscută reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, instituţie care, până în anul 2009, s-a ocupat de plata acestor despăgubiri. Potrivit directorului DADR, Ioan Ştefan, aceste plăţi se făceau de către Ministerul Agriculturii, prin Direcţiile Agricole din ţară, cu condiţia ca proprietarul animalului bolnav să predea personal calul la abator. Apoi, în baza actelor obţinute, banii erau viraţi de Minister în conturile proprietarilor. „O firmă de italieni, cu sediul în Arad, a venit şi a cumpărat caii de la oameni pe bază de borderou şi chitanţă. Le-au plătit acestora un avans, însă, potrivit legii, noii proprietari ai animalelor erau reprezentanţii firmei italiene. Diferenţele de bani vor mai putea fi recuperate de oameni doar pe baza hotărârilor judecătoreşti. Cei care deţin astfel de decizii vor primii bani în primele luni ale acestui an”, a declarat directorul DADR Hunedoara, Ioan Ştefan.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
A vrut să facă focul, dar a incendiat imobilul

A făcut focul să se încălzească, dar a incendiat clădirea. Este vorba despre un om al străzii, care a scăpat...

Hoţi din magazine, prinşi de poliţişti

Trei tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, s-au ales cu dosare penale pentru furt calificat, după...

Hunedorenii au sărbătorit Ziua Unirii

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, ieri, şi în municipiul de pe Cerna. Autorităţile locale din municipiul Hunedoara au pregătit...

Închide