Comunitate

ASOCIAŢIA JUDEŢEANĂ A RĂNIŢILOR REVOLUŢIEI ŞI URMAŞILOR EROILOR MARTIRI DECEMBRIE 1989 HUNEDOARA – DEVA

ASOCIAŢIA JUDEŢEANĂ A RĂNIŢILOR REVOLUŢIEI ŞI URMAŞILOR EROILOR MARTIRI DECEMBRIE 1989

HUNEDOARA – DEVA

PREȘEDINTE DR. GHEORGHE FIRCZAK

 

 

 

MESAJUL ASOCIAȚIEI ADRESAT LOCUITORILOR JUDEȚULUI HUNEDOARA

 

Stimați concetățeni,

          Se împlinesc 32 de ani de la Victoria Revoluției Române din Decembrie ’89 care a determinat înlocuirea unui regim antidemocratic, antipopular și profund antiromânesc. Comemorăm cu pioșenie Eroii Martiri ai RRD ’89, rememorăm contribuția Răniților, Reținuților și Luptătorilor în RRD ’89. Din păcate, astăzi constatăm că nobilele idealuri ale acelor zile, speranțele românilor sunt prea puțin împlinite. Schimbarea nu a determinat o profundă afirmare a profesioniștilor, a meritocrației în niciun domeniu de activitate a societății românești. Toate acestea deoarece nomenclatura postcomunistă din eșaloanele 2, 3 și 4 a preluat, în mare parte, controlul economiei, jefuind avuția națională. S-a insinuat în viața politică, ciuntind triumful democrației prin diverse manevre. Cu excepția aderării  la structurile euroatlantice, nu s-a împlinit niciun obiectiv major al românilor, așa după cum merită cetățenii țării noastre. În ciuda acestor precizări Revoluția Română din Decembrie ’89 se înscrie în contextul general al transformărilor pe care Europa Central Răsăriteană le-a cunoscut în amintitul an de grație. Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria și Albania au marcat procesul revoluționar conform căruia regimul comunist și-a dat obștescul sfârșit. Toate consemnările istoriei recente europene menționează contextul transformărilor în acest mod. Doar în România sunt voci care contestă caracterul revoluționar al schimbărilor din anul 1989. Peste tot, și în țara noastră, economia a renunțat la planificare în favoarea liberei concurențe; în politică s-a trecut la pluripartidism în detrimentul monopolului dominației partidului unic; viața socială a adoptat principiul egalității de șanse pentru femei și bărbați; cultural s-a eludat dogmatismul ideologic și cultul personalității. Concluzionând contextul, popoarele Europei Central Răsăritene, inclusiv românii, nu au mai acceptat regimul comunist, iar nomenclatura de stat și de partid nu a mai reușit să-și exercite autoritatea. Deci, anul 1989 este un an revoluționar pentru Europa Central Răsăriteană.

Nicolae și Elena Ceaușescu au părăsit puterea sub presiunea demonstranților care au pătruns în sediul CC al PCR. La fel s-a întâmplat în județe, unde nomenclatura a fost silită să renunțe la autoritatea sa. Reședința județului Hunedoara, municipiul Deva, a fost scena unei astfel de acțiuni. La ora 1130, desigur în 22 decembrie, autoritățile județene, în frunte cu Ion Popa, fostul prim secretar al CJ Hunedoara al PCR și expreședinte al Consiliului Popular al județului Hunedoara, la ultimatumul protestatarilor, cedează conducerea județului noului organ al puterii de stat, CJ Hunedoara al FSN. La fel s-a întâmplat în câteva municipii și orașe din județ: Hunedoara, Petroșani, Orăștie, Brad, Lupeni, Uricani și chiar într-o localitate rurală: Turdaș. Toate acestea au devenit realitate înainte ca Nicolae și Elena Ceaușescu să părăsească cu elicopterul, în 22 decembrie, la ora 1209, sediul puterii comuniste. Evident, și azi, exnomenclaturiștii, grupați în diverse asociații, prin tot felul de publicații nostalgice, contestă caracterul revoluționar al acelor evenimente, neagă veridicitatea confruntărilor dintre autoritățile de represiune și protestatari la Deva în perioada 20-22 decembrie 1989. Ele sunt consemnate în Dosarul Revoluției 97/P/1990 prin investigațiile realizate în anul 2007 de reprezentanți ai Ministerului Public, Secția Parchetelor Militare. Tot ei sunt marii adversari ai apartenenței României la structurile euroatlantice. Clamează cu insistență ideea absurdă că, vezi Doamne, suntem vasali ai UE, care însă  are principii și legislație identice pentru fiecare stat membru. Ei eludează cu nerușinare obediența lor față de cuplul dictatorial, lipsa lor de demnitate când participau la diverse acțiuni ale regimului comunist: întreruperea furnizării energiei electrice, a energiei termice, lipsa alimentelor de primă necesitate din magazine, ca să pomenim doar câteva din neajunsurile vremii. Să ne amintim cum se derulau congresele partidului comunist, să rememorăm osanalele desuete dedicate celor doi Ceaușești: Om stea; Erou între eroi; Mândră corabia, iscusit cârmaciul; Academician, doctor, inginer, savant de renume mondial; Mamă eroină, etc. Revoluția Română din Decembrie ’89 a fost una structural anticomunistă. Din păcate tranziția care i-a succedat a fost în mare parte postcomunistă.

 

Stimați cetățeni ai județului Hunedoara,

Acum, la final de an, vă dorim să aveți parte de sănătate, de un trai mai bun. Sperăm ca idealurile de dreptate, echitate, libertate și prosperitate visate de noi cei mai mulți, în decembrie 1989, mai puțin nomenclaturiștii regimului comunist, să devină realitate. Chiar dacă am visat cu ochii deschiși, noi tot credem în destinul fast al României. Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i ocrotească pe români oriunde s-ar afla în lume!

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura