ArcelorMittal investeşte 43 milioane de euro la Hunedoara

Nicolle Ebner

Vineri, 29 ianuarie, în cadrul Consiliului de Administraţie al ArcelorMittal, desfăşurat la Hunedoara, vicepreşedintele companiei-mamă, Andre Bock, a anunţat că echipa de conducere a decis declanşarea investiţiei de câteva zeci de milioane de euro, privind modernizarea Laminorului de Profile Grele (LPG). Decizia a pus capăt zvonurilor potrivit cărora investitorul a venit la Hunedoara doar pentru piaţa de desfacere, iar din acest an, siderurgia hunedoreană nu mai are nici o şansă.

Solidaritate salvatoare

ArcelorMittal Hunedoara continuă programul de investiţii de 69 de milioane de euro, stabilit pentru perioada 2004 -2011. În intervalul 2010-2011, compania va construi un nou laminor cu tehnologie de ultimă generaţie, în valoare de 43 de milioane de euro, pentru producerea de euro-profile. “ArcelorMittal a decis să continue planul său de investiţii la Combinatul din Hunedoara, în ciuda climatului economic dificil, pentru a asigura sustenabilitatea companiei pe termen lung”, a declarat Andre Bock, vicepreşedinte al Grupului şi Chief Technical Officer ArcelorMittal Long Carbon Europe. “Scopul acestui program de investiţii este atât de a asigura materiile prime necesare pentru unităţile noastre de producţie a ţevilor din România, cât şi creşterea competitivităţii produselor noastre la nivel internaţional”, a mai declarat Andre Bock. Investiţiile pentru modernizarea LPG au început încă din 2008, însă au fost stopate, din cauza crizei economice mondiale. Dacă mai continua mult indecizia de modernizare a bătrânului laminor, acesta avea toate şansele să se închidă, deoarece profilele pe care le produce au piaţă de desfacere din ce în ce mai restrânsă. Reuşita a fost posibilă ca urmare a solidarităţii dintre sindicatul „Siderurgistul”, angajaţi şi conducerea unităţii, în lupta pentru depăşirea celei mai grele etape de restructurare. „Investiţia se datorează şi angajaţilor, şi conducerii, care au demonstrat, într-o perioadă de criză extrem de gravă, că Hunedoara este un centru siderurgic de perspectivă, cu potenţial economic, în modernizarea căruia merită să se investească”, a declarat Petru Vaidoş, liderul Sindicatului „Siderurgistul”.

Cel mai frumos dar de aniversare

Modernizarea LPG este o garanţie că activitatea siderurgică va continua, şi nu oricum, ci la nivel european. Prin producţia de profile economice, cu TVA mai mare, se creează atât un beneficiu economic, cât şi o lărgire a pieţei de desfacere. Prin urmare, siderurgia hunedoreană nu va mai depinde, în totalitate, de producţia de ţaglă pentru ArcelorMittal Roman. Vestea aprobării investiţiei vine exact în anul în care sindicatul „Siderurgistul” Hunedoara împlineşte 20 de ani de activitate. „Pentru noi, ca organizaţie sindicală, este cea mai mare recompensă. Investiţia ne confirmă faptul că în toţi aceşti ani, eforturile noastre de a salva combinatul de la pieire nu au fost zadarnice. Au fost destui colegi care au denigrat combinatul, zona, conducerea, motiv pentru care conducerea companiei ar fi putut direcţiona investiţia într-un combinat unde salariaţii vor să lucreze într-un climat performant. Doresc să mulţumesc salariaţilor care ne-au ajutat ca într-o perioadă deosebit de grea, să asigurăm la Hunedoara un climat de dialog, pentru a nu periclita în nici un moment investiţia”, a mai declarat preşedintele sindicatului „Siderurgistul” Hunedoara, Petru Vaidoş.

LPG salvează din nou combinatul

Anul trecut, a avut loc aniversarea a 50 de ani de la pornirea laminorului de profile grele. În ciuda vârstei, acesta a rămas una dintre piesele grele ale fluxului tehnologic de pe platforma siderurgică din Hunedoara şi de care, în momentele critice, a depins existenţa oraşului Hunedoara. În jumătate de secol de activitate neîntreruptă, LPG a dat o producţie de 22 de milioane de tone de laminate şi încă mai asigură, o pâine, pentru familiile celor 700 de siderurgişti care lucrează aici. Modernizarea LPG înseamnă de fapt relansarea economică a societăţii siderurgice, după 20 de ani de cădere liberă, investiţia urmând să transforme ArcelorMittal Hunedoara într-o unitate viabilă şi competitivă la nivel mondial. De asemenea, prin această investiţie, compania ArcelorMittal îşi respectă promisiunea de a îndeplini condiţiile de integrare în UE a siderurgiei româneşti, la capitolul Hunedoara.
Conform strategiei de modernizare, siderurgiştii hunedoreni au şansa ca la sfârşitul anului viitor să apese pe butonul de pornire a noii linii de producţie.

4 comentarii la „ArcelorMittal investeşte 43 milioane de euro la Hunedoara

 • 1 februarie 2010 la 14:42
  Permalink

  „Prin producţia de profile economice, cu TVA mai mare,” – e curat limba romana. Daca nu stii, nu scrie. TVA este taxa si in romania e fixa, 19%

 • 1 februarie 2010 la 23:15
  Permalink

  a vrut sa zica cu valoare adaugata mai mare,.. plusul de valoare care se creeaza in intreprindere este mai mare…

 • 2 februarie 2010 la 10:39
  Permalink

  Deh , ce pretentii aveti de la o chlnerita care nu si-a terminat nici liceul ….. Nu mai fiti asa de rai , altii mai analfabeti au ajuns primari !

 • 2 februarie 2010 la 12:18
  Permalink

  chiar nu are nici o importanta articolul in sine, cu greseli sau nu,.. importanta ar fi investitia,.. sa speram ca se va realiza..

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.