Arbitri tineri în lotul judeţean

Nicolae Gavrea

Asociaţia Judeţeană de Fotbal a dat credit unor tineri arbitri pentru a… judeca regulamentar în partidele care se desfăşoară în competiţiile fotbalistice din Liga a IV-a şi a V-a. Unul dintre cei care pot face carieră în domeniul arbitrajului este Andrei Gabriel Fodor (foto), un tânăr de 19 ani care a acumulat experienţă în aceşti ani, de când este component al lotului judeţean de arbitri. Am urmărit evoluţia lui, l-am întâlnit şi la finala Cupei României-faza judeţeană din sezonul trecut, am apreciat intervenţiile lui şi am decis să discutăm pe marginea acestei pasiuni.

Reporter: Deci, de ce arbitru de fotbal?
Andrei Fodor: Arbitrajul este o pasiune pentru mine. Sunt arbitru de fotbal din anul 2013 şi am această pasiune pentru arbitraj de la o vârstă fragedă. Am jucat încă de mic fotbal la o echipă din Deva, dar nu a fost tocmai ce îmi doream. L-am întrebat pe tatăl meu „ce face acel om în negru- arbitrul?“ şi el mi-a spus: „arbitrul este cel care împarte dreptatea pe teren, el decide totul, când este fault, când este cartonaş galben sau roşu“. Am continuat: “eu pot să fiu arbitru?“ şi răspunsul a fost „da“ iar din acel moment a început totul.
Vărul meu era arbitru. L-am întrebat ce trebuie să fac ca să ajung şi eu ca el?, Mi-a spus tot ce am nevoie şi aşa am început şcoala de arbitraj.
Timp de şase luni, am învăţat legile jocului de fotbal, ce trebuie să facă un arbitru, cum trebuie să se comporte, absolut tot. A fost interesant şi în fiecare zi am acumulat tot mai mult, mi-a plăcut tot mai mult.
Reporter: Cum a fost primul joc arbitrat, debutul în arbitraj?
Andrei Fodor: Ţin minte şi acum acea zi… emoţii foarte mari, a fost un meci de copii, am ajuns la stadion împreună cu colegii, ne-am pregătit de joc… totul a fost interesant pentru mine, o nouă experienţă şi un început de drum foarte frumos.
Apoi am debutat la Liga a 5-a ca arbitru asistent la numai 14 ani şi jumătate într-un meci la Luncoiu de Jos. După puţin timp, am arbitrat la un joc de Liga a 4-a, care s-a desfăşurat la Petroşani, pe Stadionul Jiul. Înainte de acest meci, când am văzut delegarea, am rămas şocat, am sunat părinţii să le spun, am sunat prietenii, am fost cel mai fericit om, nu mă gândeam niciodată să ajung la 16 ani să arbitrez un meci de Liga a 4-a. Am intrat în 2017 în lotul de arbitri la FRF-CCA pentru juniori republicani. M-am pregătit zi de zi, teoretic, fizic şi în acest an am fost delegat să arbitrez finala Cupei României din judeţ pe stadionul din Sântămăria Orlea între CS Hunedoara şi echipa din Geoagiu. Un moment de vis, un moment unic pe care nu pot să-l descriu în cuvinte.
Când am ieşit cu colegii şi cu jucătorii pe teren pentru intonarea Imnului de Stat, în acea clipă am simţit o emoţie puternică şi mi-am dat seama de importanţa momentului. Sincer, nu m-am aşteptat să fiu delegat la acest joc, dar le mulţumesc celor din AJF şi lui Cosmin Danciu-preşedintele comisiei de arbitri, care a avut încredere în mine, colegului meu Alin Saraol, cu care activez în partidele importante.
Reporter: Care a fost cel mai greu meci pe care l-ai arbitrat până acum?
Andrei Fodor: Cred că meciul cel mai greu pe care l-am arbitrat a fost cel dintre Hercules Lupeni cu CS Hunedoara. Au fost şi partide dificile, dar de fiecare dată familia mea a fost mereu lângă mine şi m-a susţinut în toate momentele grele.
Vreau să îi mulţumesc lui Cristian Petrean -preşedintele AJF Hunedoara, care a fost mereu lângă mine şi m-a sprijinit în ceea ce fac cu sfaturi, cu experienţa domniei sale şi domnului Alexandru Bălan care m-a pregătit fizic cu antrenamente specifice, cu sfaturi din viaţa şi cariera lui de arbitraj.

Carte de vizită:
Nume şi prenume: Fodor Andrei
Născut la 23 septembrie 1998
Absolvent al Colegiului Naţional Sportiv Cetate Deva
Actualmente:Student în anul II la Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca-
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
A debutat în arbitraj în anul 2013
Modele de arbitraj- Ovidiu Haţegan şi Horaţiu Festnic

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.