Politica si administratie

APA PROD, încă un pas MAJOR pentru atingerea obiectivului principal: furnizarea unei ape sigure, de calitate

Magdalena Șerban

Zilele trecute, APA PROD S.A. DEVA a semnat două noi contracte în cadrul “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara, în perioada 2014-2020”. Primul (în valoare netă de 104.811.285,89 lei) vizează extin­de­rea și reabilitarea rețelelor de dis­tri­bu­ție apă potabilă și a rețelelor de ca­nalizare în municipiul Deva și în co­mu­nele Cârjiți, Brănișca, Ilia și Zam și a fost parafat cu APC HARD CONSTRUCT. Al doilea (în cuantum net de 76.431.729,18 lei) urmărește înființarea și reabilitarea de conducte de transport, stații de pom­pare, stații de clorinare și rezervoare în aceleași lo­ca­lități menționate și a fost încheiat cu SC AWE INFRA SRL.

Din bani europeni nerambursabili
,,Contractele cuprind lucrări în aria de acoperire a UAT Deva, Cârjiți, Vețel, Șoimuș, Brănișca, Ilia, Gura­sada, Dobra, Hațeg, Bretea Română, Călan, Simeria, Zam. În municipiul Deva se vor reabilita peste 28 de km din rețeaua de distribuție a apei potabile, care cuprind stații de pompare, hidranți și peste 1100 de branșamente și 16 km din rețeaua de canalizare. În celelalte UAT-uri prevăzute în contracte se vor înființa peste 36 de km de rețea pentru distribuția apei potabile. Astfel, prin realizarea obiectivelor din contract, o mare parte din rețeaua existentă va fi reabilitată și extinsă, astfel încât accesul la apă potabilă și la canalizare să fie asigurat pentru locuitorii din zona investiției”, a transmis ing. Dorin – Oliviu Gligor, director general al S.C. Apa Prod S.A. Deva. Finalizarea lucrărilor a fost estimată în luna septembrie 2026.

Cui se adresează
În ce privește Deva, în proiect e pre­vă­zută reabilitarea rețelei de alimentare cu apă cu lungimea de 28.220 m, cu 267 hidranți, 1.169 branșamente și 161 că­mine de vane. Pentru Cârjiți e inclusă extinderea rețelei de alimentare cu apă în Cârjiți, Cozia și Almașu Sec, cu lun­gimea de 4.787 m, 24 hidranți, 184 bran­șamente, 21 cămine de vane. Bră­nișca va beneficia de extinderea rețelei de alimentare cu apă în satele Brănișca, Rovina, Boz și Târnăvița, cu lungimea de 10.425 m, 25 hidranți, 550 bran­șa­mente și 24 cămine de vane. Pentru Ilia a fost cuprinsă extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Ilia, Bretea Mureșană, Sârbi și Bacea, cu lun­gimea de 13.581 m, cu 35 hidranți, 511 branșamente, 31 cămine de vane și 4 stații noi de pompare apă potabilă (SP Săcămaș, SP Sârbi 1, SP Sârbi 2 și SP Bacea). În comuna Zam se vor executa lu­crări de extindere a rețelei de alimen­tare cu apă în satele Zam, Sălciva și Pojoga, cu lungimea de 7.853 m, cu 21 hidranți, 259 branșamente și 7 cămine de vane.

Potrivit datelor tehnice
Totodată, Deva va avea extindere rețea de canalizare în lungime totală de 332 m, cu 12 racorduri și 9 cămine de vizitare plus reabilitarea rețelei de ca­nalizare în lungime totală de 16.433m, cu 1.108 racorduri și 578 cămine de vizi­tare. Acestora li se adaugă rea­bilitarea unei stații de pompare apă uzată și con­ducte de refulare aferente, cu o lungime totală de 17 m. Lucrările de alimentare cu apă pentru sistemul zonal de Ali­mentare cu Apă Orlea – Deva se vor realiza pe aria de acoperire a UAT Deva, Cârjiți, Vețel, Șoimuș, Brănișca, Ilia, Gurasada, Dobra, Hațeg, Bretea Ro­mână, Călan, Simeria, Dobra, Zam. Se va trece la reabilitarea a 12,430 km de conducte de transport apă potabila din localitatea Deva, de la rezervoarele 2 x 10.000 m3 Dealul Paiului la rețeaua de distribuție și la extinderea și înființarea a 8565 km de conducte de transport pentru a deservi localitățile adiacente mu­nicipiului Deva, si anume Cozia, Almașu Sec și Cârjiți, care în prezent nu dispun de sistem centralizat de alimen­tare cu apă. De asemenea, mai este sta­bi­lită și construirea a 3 stații de pom­pare. Pentru a asigura funcționarea în condiții optime a rețelei de distributie din zonele de înaltă presiune ale loca­lității Deva, se propune reabilitarea a 16 stații de pompare apă potabilă tip boos­ter (hidrofor). Va mai fi un rezervor nou de înmagazinare a apei în localitatea Archia, ce va fi amplasat la cota 329 si va avea un volum de 300 mc. Rezer­vo­rul va asigura alimentarea cu apă a blo­curilor ANL, a străzilor Zavoi, Azur, Tineretului, Paiului, Hortensiei și a lo­calității aparținatoare Archia. Se va mai materializa extindere de aducțiuni 12,8 km și 13,2 km conducte de transport apă. În vederea asigurării necesarului de apă pentru zonele de alimentare, pentru menținerea volumului de compensare, a volumului rezervei de incendiu și a celui de avarie au fost prevăzute rezervoare noi, mai precis unul de 1×300 mc în GA Brănișca și altul de 1×600 mc in GA Bretea Mureșană. La Zam, se vrea realizarea unui front de captare apă subterană format din 4 foraje de mare adân­cime ce vor fi echipate cu ins­tru­mentație și se vor prevedea lu­cră­rile de integrare necesare mo­nitorizării și controlului prin sis­te­mul SCADA care va fi implementat prin contract. În vederea asigurării necesarului de apă pentru zonele de alimentare cu apă, pentru asigurarea volumului de compensare, a re­zer­vei intangibile de incendiu si a vo­lu­mului de avarie a fost prevăzut un rezervor 1 x 250 m3. Vor mai fi realizate conducte de aduc­țiune care să facă legătura între fron­tul de captare propus și noul rezer­vor de la Zam. De ase­menea se propun conducta de transport apă tra­tată de la rezervorul din Zam, cu o lun­gime de 2,343 km și 39 branșamente, conducta de transport Zam – localitatea Sălciva, în lungime de 2,433 km și 73 bran­șa­mnete și conducta de transport locali­ta­tea Sălciva – localitatea Pojoga, pe o lungime de 388 m și 8 bran­șamente.

Reabilitare rețea de distribuție de înaltă presiune și Sistemul SCADA
Foarte important de menționat e faptul că pentru îmbunătățirea calității serviciului de alimentare cu apă, re­ducerea pierderilor de apă și a avariilor în conductele de distribuție a munici­piului Deva, cauzate de depasirea du­ratei de viață, starea proastă, degra­da­rea componentelor rețelelor și subdi­men­sionarea acestora, se vizează rea­bilitarea prin înlocuire a rețelei de dis­tribuție apă potabilă din Deva, prevăzută pe străzile care fac parte din domeniul public al acesteia, pe aceleaşi amplasa­mente cu conductele care se reabilitea­ză, respectiv reţeaua de distribuție ce trebuie reabilitată este cea de înaltă presiune și are lungimea de 4,542 km. Toate lucrările vor fi dotate cu echi­pa­mente care să permită citirea infor­ma­țiilor de funcționare și să aibă interfața SCADA, cu posibilitatea integrării în sistemul SCADA centralizat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura