Anul Nou Chinezesc, întâmpinat la Deva

12 februarie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Cu prilejul Anului Nou Chinezesc (4716), anul Câinelui de Pământ, care începe la 16 februarie, ieri, la Deva Mall a avut loc un eveniment tematic.
De ani buni, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” face parte dintr-un parteneriat, alături de Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Institutul „Confucius” din Sibiu, realizând diverse proiecte menite să familiarizeze publicul hunedorean cu civilizaţia şi cultura chineză. Astfel, alături de cursurile de limba chineză, de cele de Taichi şi funcţionarea filialei cu cărţi în limba chineză a Bibliotecii Judeţene, prima de acest gen din România, activităţile culturale ocupă un loc tot mai important în cadrul respectivei colaborări.
Manifestarea de ieri a început cu alocuţiuni susţinute de Mircea Bobora – preşedintele CJ Hunedoara, Fabius Kiszely – prefectul judeţului Hunedoara, Florin Oancea – primarul municipiului Deva, prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean – preşedintele Institutului „Confucius”, prof. univ. dr. Wang Jiong – directoarea Institutului „Confucius” de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Zhang Jian – consilier pentru ştiinţă şi tehnologie în cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze, Sebastian Bara – managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva şi Gheorghe Ioan Mihuţ – directorul adjunct al Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara”. Tot ieri, a putut fi admirată o expoziţie de caligrafie şi pictură chinezească, cu desene în tuş, ideograme şi imagini de mare sensibilitate, iar prof. Zhao Qi a realizat o incursiune în fascinantul univers al obiceiurilor şi tradiţiilor chinezeşti. Nu a lipsit nici mult aşteptata paradă a costumelor tradiţionale chinezeşti, Qipáo, desfăşurată sub ghidajul prof. dr. Adela Ioana Mateş. Momentele muzicale au fost susţinute de formaţii ale Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” Deva. Astfel, formaţia camerală „Armonia” (pregătită de prof. Flaviu Demian), a evoluat cu piese muzicale tradiţionale chinezeşti, iar formaţia de muzică uşoară a Liceului de Arte, „Trio Chinese Band” (pregătită de prof. Călin Sân), a încântat publicul cu piese din repertoriul muzicii uşoare chinezeşti.
„Am diversificat activităţile pe care le organizăm în cadrul acestui proiect, sărbătorirea Anului Nou chinezesc fiind una dintre ele. De mii de ani, chinezii îşi coordonează viaţa sub semnul celor 12 animale ce le guvernează calendarul, animale care, potrivit credinţei lor, îşi pun pecetea asupra celor născuţi sub zodia lor şi le împrumută trăsături. Caracteristice semnului Câinelui sunt două valori fundamentale: dialogul şi solidaritatea. Întreaga colaborare pe care o avem cu partenerii de proiect, cu numeroşii prieteni chinezi pe care ni i-am făcut, s-a situat întotdeauna sub semnul acestor valori universale. Anul Nou Chinezesc este şi sărbătoarea primăverii, a noii vieţi, a noilor speranţe, este o sărbătoare a bucuriei şi luminii pe care ne-a făcut plăcere s-o petrecem împreună cu prietenii noştri chinezi. Ne exprimăm speranţa că prietenia noastră va dura mulţi ani de acum înainte, că vom realiza multe lucruri frumoase împreună, că ne vom apropia tot mai mult de fascinantul univers al civilizaţiei şi culturii chineze, că vom cunoaşte mai bine un popor care de mii de ani uimeşte lumea prin realizările sale. Le mulţumesc încă o dată pentru frumoasa prietenie. De asemenea, le mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături la eveniment”, a spus Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bulina albă 13.02.2018

Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

Gura lumii 13.02.2018

Vorbesc cârcotaşii printr-un municipiu că un director ar fi decis să nu mai continue activitatea la instituţia de stat unde...

Bulina neagră 13.02.2018

Ionuţ Rudeanu, reprezentantul firmei Axis Corporate Security

Închide