Anul 2015 anunţă schimbãri la spitalul din Hunedoara

22 decembrie 2014 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

05 Eduard Nicusor Stefan 6  Magdalena Şerban

La Spitalul Municipal Dr. Al. Simionescu din Hunedoara există planuri de schimbare în anul viitor, conducerea instituţiei fiind de părere că lucrurile evoluează, la fel cum şi pacienţii  îşi schimbă cerinţele în ceea ce priveşte serviciul medical de care beneficiază, timpul alocat şi eforturile pe care acesta le include. În plus, raportul de venituri şi cheltuieli apasă mai mereu pe bugetul instituţiei.

Strategie de reorganizare
„Ne aflăm în mijlocul unei strategii de reorganizare. Este evident că acest spital nu mai poate funcţiona după regulile de acum un deceniu sau chiar două. Era şi altă patologie atunci, era şi altă populaţie. Avem multe persoane care preferă internarea de zi, mai nou, în detrimentul celei permanente. Aşa că luăm în calcul ca din totalul de 612 paturi de care dispunem la această dată, pe unele să le transformăm în paturi destinate internării de zi, iar altele să le punem în slujba îngrijirii bolnavilor cronici, respectiv a îngrijirii cazurilor paliative”, a precizat Nicuşor Ştefan (foto), managerul spitalului hunedorean. Potrivit acestuia, se mai doreşte crearea unui  compartiment de management al bolilor diabetice şi se vizează recompartimentarea spaţiilor din cadrul CPU şi regândirea circuitelor, inclusiv introducerea unei zone de triaj.

Speranţa stă în noul contract cu Casa de Sănătate
În ce priveşte partea economică, din calculele conducerii unităţii, pentru echilibrarea cheltuielilor ar mai fi nevoie de suplimentarea actualului contract cu CJAS cu încă 10 procente, în condiţiile în care în 2014 s-a strâns cureaua la maximum. „Am mai avea nevoie de contractarea a încă circa 50 de paturi, ca să ne echilibrăm bugetar. Din păcate, în comparaţie cu potenţialul spitalului, în 2014 avem doar 485 de paturi contractate din totalul de 612 existente în structură. Cert este că am balansat foarte mult serviciile către spitalizarea de zi. Însă, oricât am încercat să prioritizăm lucrurile în direcţia asta, tot am rămas cu multe spitalizări de tip permanent, efectuate peste contract. Lunar, depăşim cu 10 la sută, dar cu doi ani în urmă, când am venit în această instituţie, se depăşea cu 30 la sută. Încercăm să insistăm pe spitalizarea de zi, dar nu poţi forţa lucrurile acolo unde nu se impune acest aspect. De asemenea, nu poţi renunţa nici la calitatea serviciului prestat. Dealtfel, ea se regăseşte în indicele de complexitate al cazului, pe care spitalul îl are cu opt procente mai mare decât cel decontat de Casa de Sănătate. Or, asta înseamnă bani pe care noi îi pierdem, lunar. Înţeleg că nu se pot deconta serviciile cantitativ peste contract, dar nici măcar calitativ?”, întreabă Nicuşor Ştefan. Managerul a mai subliniat că bugetul din 2014 a fost la limita supravieţuirii, însă cele care au avut de suferit au fost investiţiile, în condiţiile în care inclusiv Primăria municipiului Hunedoara duce în spate datorii mai vechi şi nu prea poate oferi mare ajutor unităţii medicale. Totodată, după ce spitalul a trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii în administrarea autorităţilor locale, nu a mai beneficiat de investiţii, pentru că statul nu a mai finanţat proiectele. Aşa că se aşteaptă noile axe de finanţare europeană, dar care, la rândul lor, la prima vedere par neîndestulătoare pentru necesităţile spitalelor din România.

Şi totuşi… se modernizează o parte din ambulatoriu
Şi totuşi, vestea bună e că de curând s-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul de modernizarea parţială a ambulatoriului. Investiţia înseamnă peste un milion de euro şi prevede modernizarea a 12 cabinete medicale din policlinică şi achiziţionarea a 56 de echipamente medicale. Clădirea va fi reabilitată termic şi funcţional, pe o suprafaţă de 1.680 de metri pătraţi.  S-a estimat un număr de 280 de pacienţi care vor beneficia, zilnic, de noua infrastructură. “Avem cuprinsă atât reabilitarea interioară şi exterioară a unei aripi a ambulatoriului, înlocuirea acoperişului, cât şi dotarea edificiului. Termenul de implementare este de 13 luni, deci finalul anului 2015 va veni cu terminarea lucrărilor. Cert este că în anul următor vom încerca să depunem un alt proiect, prin care să modernizăm şi restul ambulatoriului”, a afirmat, în încheiere, managerul spitalului hunedorean.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Costel spune:

    Propaganda ieftina! Mai platesti un ziar, te mai perie putin, mai distrage atentia, prosteste lumea cum ca lucrurile merg bine. Adevarul e ca lumea abia asteapta sa plece conducerea de *****, nici inainte nu era bine, dar acum au ajuns toti prostii la putere. Mai bine ar spune domnul manager procentul cat ii vine in buzunarul propriu, din tot ce se intampla in spital, acum isi face plinu, cat mai ii hArion. Cica tot fac la angajari, dar daca nu dai vreo 100 de milioane sau esti ceva ruda, nu prea ai loc la spital. Cica sa oprim coruptia. POate prin neprezenta la vot. Tot la parnaie ajungeti, in p-la mea de jigodii.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Tarifele la apã-canal se majoreazã, din ianuarie, pentru deveni

Din luna ianuarie, devenii vor plăti tarife mai mari la serviciile de apă şi canalizare, asta, după ce majorarea va...

„Cupa Crăciunului” la volei

Echipa Temad Deva a câştigat turneul „Cupa Crăciunului” la volei mixt (feminin şi masculin), desfăşurat la finalul săptămânii în sala...

Victorie clară, adversară modestă

Handbalistele de la CSM Cetate Devatrans au încheiat cu o victorie seria meciurilor amicale disputate la finalul săptămânii, câştigând cu...

Închide