Antichităţi egiptene, la Muzeul din Deva

14 octombrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Nicoleta Popa

Începând din 10 octombrie şi până în 31 ianuarie 2010, hunedorenii pot vizita expoziţia „Antichităţi Egiptene”, din incinta Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Piesa de rezistenţă o constituie camera mortuară, unde poate fi văzut capacul unui sarcofag egiptean, care a aparţinut cel mai probabil unui demnitar şi datează de acum 2.500 de ani î.Hr. Capacul de sarcofag este realizat din lemn şi este compus din două părţi, pe care este reprezentată zeiţa Nut şi cei patru fii ai lui Horus (cca. 400-300 î.Hr). O altă atracţie pentru vizitatori este un pui de crocodil mumificat.

Piese vechi de 4.500 de ani
Marea majoritate a obiectelor expuse este cuprinsă cronologic între perioada Imperiului Nou şi perioada Ptolemeilor (cca. 1550 î.Hr – 30 d.Hr). Exponatele fac parte din colecţii ale muzeelor din Cluj, Timişoara, Sibiu şi Deva.
Sunt expuse cărţi care datează din secolul XVII, respectiv secolul XVIII, şi care vorbesc despre istoria civilizaţiei egiptene. Vizitatorii pot vedea, de asemenea, reprezentări ale zeităţilor egiptene, de exemplu Zeul Osiris (Zeul Pământului), Zeiţa Isis, Zeiţa Pisică, dar şi Zeul Horus (cunoscut ca Zeul Cerului, şi este reprezentat sub formă de şoim). „Antichităţi egiptene” cuprinde şi replici din ipsos ale Faraonului Sethos al II-lea şi ale lui Ramses al II-lea, precum şi ale unor înalţi funcţionari.
Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9-17. Copiii, pensionarii, persoanele cu handicap şi studenţii beneficiază de o reducere de 50 la sută din preţul întreg al biletului, care se ridică la 3 lei.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Nick, vicecampion la Bratislava

Nick, ciobănescul german antrenat de plutonierul major Alin Marian (foto), de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Hunedoara, a cucerit titlul...

Guvernul a picat. Ce va face Băsescu?

Aşa cum intuiam şi cum scriam tot în acest spaţiu, cu vreo 10 zile în  urmă, Guvernul Boc 2 a...

A dispărut o legendă

Fostul jucător al echipei CFR Simeria, Nicolae Visirin, care a fost cel mai longeviv jucător al feroviarilor, a încetat din...

Închide