Angela Toncescu şi Barack Obama

Ce legătură există între cei doi? S-ar părea că nici una. Doamna în cauză este sau a fost până de curând preşedinte al Comisiei pentru supravegherea asigurărilor. Domnul în cauză este preşedintele Statelor Unite ale Americii.
Doamna trăieşte în România şi despre ea s-a mai scris. Domnul trăieşte – evident – în Statele Unite ale Americii. S-a scris şi despre el, nu în acelaşi context însă.
Legătura dintre ei este făcută de salariu. Al doamnei l-am aflat din articole de presă, al domnului, de la unul dintre invitaţii emisiunii de la Deva TV. Angela Toncescu a câştigat sau câştigă încă frumoasa sumă de 14.000 de euro lunar. Asta o duce la 168.000 de euro anual. Domnul Obama, cu responsabilităţi ceva mai mari, câştigă 292.000 euro anual, cel mai mare din lume.
Acum, desigur că s-ar putea obiecta că între cei doi există totuşi o diferenţă salarială. Aşa este. Doar că la ei nu ştiu dacă s-a vorbit atât de mult de salarii nesimţite, pe când la noi, se tot vorbeşte, de salarii, de pensii care depăşesc cu foarte mult o sumă pe care am putea să o numim decentă pentru România. Care ar putea fi acea sumă? Desigur că fiecare dintre noi poate avea alte opţiuni şi este greu de stabilit. Dar, dacă ne raportăm la un salariu mediu pe economie, atunci am putea accepta că 10.000 de lei este un salariu mare, nu-i aşa? Pentru majoritatea din ţara asta, chiar şi 5.000 de lei este un salariu foarte mare. În acest an de criză, cu previziuni de un milion de şomeri, 1.000 de lei poate fi salariul pe care şi-l doresc mulţi.
Dar doamna Toncescu ar putea avea mari responsabilităţi. Poate nu mai mari decât Obama, dar sigur mai mari decât ale lui Traian Băsescu, preşedintele României, care câştigă cam 10.000 de lei lunar. E aici o lipsă de logică, dar şi de etică. Nu că nu ar putea cineva câştiga mai mult decât Traian Băsescu. Bill Gates câştigă, de exemplu, mult mai mult decât Barack Obama şi probabil că nimănui nu-i prea pasă de asta.
Asta, apropo de salariile nesimţite, de „puşca şi cureaua lată/ce salarii şi pensii aţi avut odată…”.

3 comentarii la „Angela Toncescu şi Barack Obama

 • 9 februarie 2010 la 8:11
  Permalink

  Esti de-a dreptul lovit de insolatie. Angela Toncescu si-a dat singura salariul respectiv ? Nu-i prost cel care cere. Este escroc cel care da. Comparatia cu Barack Obama este chiar ridicola si lipsita de sens.

 • 9 februarie 2010 la 10:42
  Permalink

  foarte bine ca cineva supravegheaza asigurarile, mai ales cele de sanatate,nu? nu mai dam spaga la doctori caci si daca o dam necorespunzatoare, o sutica noua, e acelasi lucru ca si cind nu am da-o!iar cei care gestioneaza fondurile din asigurari trebuie supravegheati ca pentru acest motiv nu traiesc precum nababi, sau ma insel?si-apoi din 14000 de euroi, distinsa d.na daca nu e nesimtita poate 2000 lasa la partidul care a propus-o ca sefa, 2000 poate se duc pe impozit si celelalte retineri lunare(pentru ea solare)si daca mai mergi si in weekend la Dubai nu mai ramii cu mare lucru…de aceea pe mine nu ma inspira o astfel de femeie in cariera, pe mine ma inspira FEFELEAGA, acolo este chipul real al femeii in cariera din Romania…putem ignora dramatismul acestor vremi in care coana Toncescu are 14000 de euroi, pentru ca, nu-i asa,noi for ever FEFELEAGA…

 • 9 februarie 2010 la 11:21
  Permalink

  Bun si logic articolul . Arata ca salariile nesimtite sint acoperite politic ,clientelar .Acum vedem ca indiferent cine ii la putere au aceleasi scopuri ,batindu-si joc de marea majoritate .Oare cind ne vom trezi ?vorba imnului national ”din somnul cel de moarte”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.