ActualitateEvenimentFlash

Anchetă în cazul unui profesor de la Colegiul „Iancu de Hunedoara”, protagonist al unui film obscen trimis unei minore

Adriana Năstase

Poliţia şi Inspectoratul Şcolar Jude­ţean au declanşat anchete în cazul profesorului de muzică, profesor care pre­dă la două licee din municipiul Hunedoara şi care apare într-un fil­muleţ cu un conţinut obscen ce a fost dis­tribuit, de câteva zile, pe Internet.
Într-o societate normală, directoarea Colegiului „Iancu de Hunedoara” ar fi de­misionat imediat după ce filmulețul porno a ajuns viral.

Dosar penal
Potrivit Inspectoratului de Poliţie Jude­ţean Hunedoara, cadrul didactic este cercetat penal pentru săvârşirea in­fracţiunii de corupere sexuală a mino­rilor, după ce filmuleţul ar fi fost trimis unei tinere cu vârsta sub 18 ani.
„La data de 30 septembrie 2022, po­li­ţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Hunedoara s-au sesizat din oficiu cu privire la apariţia în mediul online a unor imagini obscene trimise de către un bărbat, în luna mai a acestui an, unei minore. Cercetările efec­tuate de către poliţişti sunt în curs de desfăşurare pentru lămurirea întregii stări de fapt. În cauză, poliţiştii au în­tocmit dosar de cercetare penală privind săvârşirea infracţiunii de corupere sexuală a minorilor”, a informat IPJ Hunedoara.

Anchete și cercetare disciplinară
Cazul se află în atenţia conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, care a constituit o comisie de verificare şi a declanşat procedura de cercetare disciplinară prealabilă a situaţiei apărute la cele două licee din municipiul Hunedoara.
„În urma sesizării ISJ Hunedoara de către conducerea Colegiului Naţional ‘Iancu de Hunedoara’ referitor la unele mesaje scrise şi audio-video difuzate pe diferite reţele de socializare, al căror presupus autor este considerat un cadru didactic angajat pe perioadă deter­mi­nată, încadrat în anul şcolar 2022 – 2023 cu 4 ore/săptămână la unitatea de învăţă­mânt amintită şi 6 ore/săptămână la Liceul Teoretic „Traian Lalescu’ Hunedoara, conducerea ISJ Hunedoara a constituit o comisie de verificare pen­tru analizarea situaţiei şi a mesajelor incriminatoare difuzate. De asemenea, în cadrul celor două unităţi de învă­ţământ amintite s-a demarat procedura de cercetare disciplinară prealabilă, analizându-se faptele”, se precizează într-un comunicat al instituţiei.
Comisia constituită la nivelul ISJ Hunedoara coordonează desfăşurarea cercetărilor disciplinare, iar în paralel a recomandat conducerii celor două licee să sesizeze Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara şi organele de urmărire penală, după caz.
Măsurile luate vor fi prezentate la fina­lizarea cercetărilor, a menţionat ISJ Hunedoara.

A aflat de la un părinte
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a reacționat rapid, după ce a aflat de situația din școală. Asta, deși di­rec­toarea Colegiului „Iancu de Hunedoara”, Adela Mateș, nu l-a informat pe edilul șef despre filmulețul obscen. Primarul Dan Bobouțanu a solicitat o anchetă cu „rezultate clare” în cazul scandalului provocat de apariţia în mediul online a filmuleţului obscen al cărui protagonist este profesorul de muzică. Edilul spune că a aflat de la un părinte despre acest incident şi apreciază ca „scandalos” comportamentul cadrului didactic.
„Nu comentez conţinutul filmului pen­tru că nu e nimic de comentat. Mie însă mi se pare scandalos comportamentul respectivului profesor. Din acest motiv am solicitat conducerii celor două licee, dar şi Inspectoratului Şcolar Judeţean declanşarea procedurilor legale în astfel de situaţii. Dorim ca ancheta sau an­chetele care se vor desfăşura să sta­bi­lească tot adevărul”, a precizat primarul municipiului Hunedoara, într-un co­mu­nicat. Totodată, edilul este nemulţumit de faptul că Primăria Hunedoara nu a fost informată despre incident de către conducerile celor două licee, el men­ţio­nând că problema i-a fost adusă la cu­noştinţă de un părinte, la o zi după ce fil­muleţul apăruse pe Internet.
„Un alt fapt regretabil este acela că Primăria a fost pusă în situaţia de a afla de la terţe persoane despre această situaţie, în loc să fi fost informată de către directorii respectivelor unităţi şcolare. Le reamintesc încă o dată tuturor directorilor de şcoli din oraş că municipalitatea este preocupată nu doar de asigurarea unei bune baze ma­teriale a unităţilor educaţionale, ci şi de bunul mers al procesului didactic, pre­cum şi de buna stare mentală a copiilor. Nu putem fi indiferenţi la astfel de si­tuaţii, mai ales că este vorba, până la urmă, de mediul şi de modul în care cresc copiii hunedorenilor”, adaugă pri­marul Bobouţanu.

A cerut să fie informat
Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, a solicitat Ministerului Educaţiei „măsuri imediate şi ferme” în cazul scandalului de la Colegiul „Iancu de Hunedoara”.
„În urma discuţiilor avute cu puţin timp în urmă cu factorii decizionali din Ministerul Educaţiei, prefectului Călin Petru Marian i s-a transmis asigurarea că, în cel mai scurt timp, vor fi făcute toate demersurile pentru a fi luate mă­surile care se impun în acest caz”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Hunedoara. Pe de altă parte, prefectul este nemulţumit de faptul că a aflat din presă despre situaţia semnalată în municipiul Hunedoara, menţionând că, în calitatea sa de reprezentant al gu­vernului în teritoriu, ar fi trebuit să pri­mească informaţia mai devreme, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Acesta a menţionat că „datoria factorilor res­pon­sabili din coordonarea învăţământului liceal” este de a informa imediat insti­tuţiile statului despre orice încălcare a legii şi a normelor de comportament ale celor angajaţi să predea elevilor, dar şi de a verifica profilul psihologic şi moral al cadrelor didactice. „Solicit organelor de anchetă de la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean ca Instituţia Prefectului să fie informată despre derularea an­che­tei, iar conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean îi cer public să vină cu lămuriri în ceea ce priveşte slaba viteză de reacţie, precum şi prezentarea în cel mai scurt timp a concluziilor anchetei în acest caz. De asemenea, atât Minis­te­rului Educaţiei, cât şi Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Inspectoratului de Po­liţie Judeţean, le solicit să ia toate mă­surile necesare ca acest fenomen să nu se mai repete şi să tragă la răspundere toate persoanele care nu au reacţionat la timp pentru a eradica acest tip de com­portament”, se mai arată în comu­nicat.
Directoarea Colegiului „Iancu de Hunedoara”, Adela Mateș, a declarat că l-a convocat în ședință pe profesorul res­pectiv, să-i expună situația (!) și…atât. Vineri, atât profesorul cât și directoarea au ajuns la spital, primul acuzând anxie­tate, iar directoarea cu tensiune mare. Cei doi nu au necesitat internarea.
Profesorul de muzică implicat în acest scandal susține că i s-a spart contul de Instagram și va acționa pe toată lumea în instanță, inclusiv presa.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura