Amfiteatrul gladiatorilor va fi reconstituit

04 muzeu 5Magdalena Şerban

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, în administrarea căruia se află situl istoric Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a primit de la Ministerul Culturii aviz favorabil pentru realizarea investiţiei de restaurare şi conservare a amfiteatrului. Problematica restaurării, conservării şi reconstituirii obiectivului a fost dezbătută vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte de conf. univ. dr. Toma Goronea – expert  Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Stelian Fleschin – arhitect specialist MCC, arhitectul consultant Vlad Borca şi managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.

În premieră naţională
Proiectul de restaurare, o iniţiativă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, presupune o investiţie de 5 milioane de euro (bani care ar urma să fie atraşi din fonduri europene), cu mult mai mult decât a beneficiat întreaga cercetare arheologică românească în ultimii 25 de ani. Conducerea MCDR susţine că demararea unui astfel de program este justificată de numărul mare de turişti care au început să viziteze situl arheologic. Un alt motiv este includerea Ulpiei Traiana Sarmizegetusa şi a altor obiective din România într-un proiect turistic, istoric şi cultural european, din care mai fac parte Bulgaria, Croaţia şi Serbia, proiect derulat sub genericul „Ruta Împăraţilor Romani“. “Specialiştii în domeniu au fost de acord că amfiteatrul trebuie reconstruit, restaurat şi conservat, astfel încât să poată găzdui 5.000 de oameni, pentru diverse evenimente. Foarte mulţi vizitatori vor veni să vadă un asemenea amfiteatru de epocă romană, ridicat la dimensiunile pe care le-a avut acum aproape 2.000 de ani. S-a muncit circa patru luni pe acest proiect, a fost depus la Ministerul Culturii în octombrie 2013, a trecut prin patru guverne, patru miniştri şi şase comisii. Am obţinut avizul de la Ministerul Culturii şi încercăm să obţinem şi aceşti cinci milioane de euro, prin fonduri europene. Dealtfel, în perioada 1-3 decembrie, voi fi prezentă la Bruxelles, la invitaţia fostului ministru al Culturii, Mircea Diaconu. Este o întâlnire de lucru, pe care europarlamentarul o organizează pentru 25 de manageri de muzee din România şi în cadrul căreia vom discuta direct cu specialişti ai Comisiei Europene, despre ceea ce înseamnă surse de finanţare a patrimoniului cultural. A doua variantă de posibilă finanţare este depunerea proiectului la ADRV Vest de către Consiliul Judeţean Hunedoara. De asemenea, am mai avut o întâlnire de lucru şi cu reprezentanţi ai societăţii de consultanţă Orban Biriş, cu privire la axele de finanţare. Axa este într-o oarecare măsură identificată, dar nu a apărut încă metodologia. Oricum, vom merge pe toate variantele”, a precizat managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş, care a mai subliniat că partea de cofinanţare a proiectului va fi suportată de către Consiliul Judeţean, bugetul instituţiei de cultură fiind unul restrâns. Cât priveşte lucrările, din estimările făcute de specialişti, ele vor dura în jur de patru ani, timp în care se câştigă noi turişti, aceştia putând observa îndeaproape întregul proces de reconstrucţie.

One thought on “Amfiteatrul gladiatorilor va fi reconstituit

  • 3 noiembrie 2014 la 19:48
    Legătură permanentă

    Iar cei care au facut proiectul, arheologii de la Cluj, Alexandru Diaconescu si Emilian Bota nici nu au fost invitati la conferinta

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.