Sport

Amalia Puflea, vedeta gimnasticii românești la FOTE

Cea de a XVI-a ediție a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) aduce un excelent succes pentru de­le­gația României din concursul feminin de gimnastică, junioarele noastre cla­sându-se pe primul loc pe națiuni.

În premieră
Tinerele noastre gimnaste au debutat cu o medalie de aur în întrecerea pe echipe formația fiind alcătuită din Amalia Puflea, Amalia Ghigoarță și Sabrina Manecă Voinea și o medalie de argint la individual compus, cucerită de Amalia Puflea. Ultima zi a acestor între­ceri a fost un real succes, dar de această dată pentru gimnasta Amalia Puflea (foto) care și-a trecut în palmaresul personal alte două medalii, ambele de aur, câști­gate în finalele de la bârnă și sol.
Cu aceste patru medalii, Amalia Puflea este cea mai titrată sportivă a acestei competiții, iar România a ocupat locul 1 în clasamentul feminin pe medalii, totul înscriindu-se ca o premieră pentru gim­nastica noastră juvenilă la acest eve­ni­ment de rezonanță continentală. În con­cursul fetelor, ultima zi a întrecerilor, s-au prezentat la start cele 8 finaliste de la sol, respectiv bârnă, cu Amalia Puflea (în ambele) și Sabrina Voinea (sol).

Ropote de aplauze
Calificată în finala de la bârnă, pe poziția a 7-a, Amalia Puflea a intrat în concurs decisă, cu un calm deosebit și cu o reală stăpânire exterioară a emo­țiilor. Ea a făcut o frumoasă demon­stra­ție, smulgând ropote de aplauze, fiind notată cu 13.366 puncte, întrecându-le, ast­fel pe Anna Lashchevska (Ucraina, me­­daliată cu argint) și pe Arianna Grillo (Italia), clasată pe locul 3. Amalia a primit medalia de aur de la Marianna Némethová-Krajčírová, medaliată olimpică și euro­peană, campioană mondială, partici­pan­tă la trei ediții ale J.O. Succesul Amaliei Puflea este cel de al 4-lea al gimnastelor noastre în concursul de la bârnă la FOTE, precedentele victorii fiind realizate de Mirela Țugurlan (1995), Amelia Racea (2009) și Larisa Iordache (2011), în palmares mai figurând și 3 medalii de argint și 6 de bronz. Amalia Puflea și Sabrina Voinea au fost reprezentantele noastre calificate în finala de la sol, o finală care a fost echilibrată și plină de spectacol. Amalia Puflea a evoluat prima în concursul din finala și a primit nota 13.200 puncte, fiind secondată pe podiumul de pre­miere de Helen Kevric (Germania) și de italianca July Marano, ambele medaliate cu argint, ele fiind la egalitate perfectă,13.066 puncte. A doua medalie de aur a Amaliei Puflea a fost înmânată de Mihai Covaliu, campionul olimpic al scrimei 2000 și președintele COSR.
În finala de la sol, Sabrina Voinea a avut o prestație apreciată dar cu inexactități la execuție, fiind notată cu 12.700 puncte, clasându-se pe locul 5.

Din generația „Țară, țară, vrem campioane!”
A fost o ediție reușită pentru gim­nas­tele noastre junioare, o ediție a FOTE care a prefațat și apropiatele Cam­pio­na­te Europene, care se anunță mult mai di­ficile pentru fetele noastre. De remarcat că două dintre sportivele din echipa participantă la FOTE, Amalia Puflea și Amalia Ghigoarță (legitimată la LPS Cetate Deva), se află în cantonamentul din Centrul Olimpic de la Deva și sunt pregătite de un colectiv de antrenori din care fac parte Lucian Sandu-coor­do­nator, Gina Gogean-Groza, Monica Micu, Florin Uzum, Cătălin Meran.
Gimnastele participante la ediția 2022 a FOTE fac parte din generația selec­ționată și susținută prin programul „Țară, țară vrem campioane!” coordonat de Mariana Bitang și Octavian Belu și finanțat de OMV Petrom! O ge­nerație în care COSR a investit în viitor prin înființarea CNOPJ și BOPJ.
România a încheiat Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Banska Bystrica pe poziția a 7-a dintre cele 48 de națiuni par­ti­cipante.