Actualitate

Am trăit s-o vedem și pe asta! Medicii vor vouchere de vacanță

Membrii Federației SANITAS au declan­șat de ieri greva generală. Printre reven­dicările acestora se numără negocierea contractului colectiv de muncă, deblo­carea posturilor și aplicarea grilei de salarizare.

Indemnizaţie de hrană
Gabi Puvak, liderul sindical de la Spitalul municipal din Hunedoara, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că sporurile acordate personalului medical sunt la nivelul anului 2018, ele nu au mai fost actua­li­zate de atunci. „Nici indemnizația de hrană, care este de 9 lei pe zi nu a fost mărită, nici gărzile medicilor. Vrem și vouchere de va­canță, a declarat liderul sindical. Și la Spi­ta­lul Județean de Urgență Deva, angajații pro­testează având banderole albe pe mâini.

Întrerup lucrul?
Sindicaliştii au trimis un mesaj, ”în atenţia decidenţilor politici”, în care le cer acestora să nu se lase amăgiţi de faptul că se începe cu o grevă japoneză. „Nu vă lăsaţi amăgiţi, greva japoneză anunţată de membrii SANITAS din Sănătate şi Asistenţă socială începând cu data de 7 iunie este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă «jumătăţi de măsură»! Nu interpretaţi ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu între­ru­pem deocamdată activitatea în instituţii pu­blice medicale, medico-sociale, de asis­ten­ţă socială etc. Este doar un ultim răgaz pe care l-am acordat guvernanţilor în urma dia­logului de săptămâna trecută, la cererea acestora”, au transmis sindicaliştii. Aceştia afirmă că, în acest moment, orice amânare a soluţiilor la toate revendicările SANITAS „nu va face decât să rupă supapa tuturor ne­mul­ţumirilor adunate de angajaţi”. Federația Sanitas amenință că va inta în grevă ge­ne­rală la 1 iulie, dacă Guvernul nu își respectă promisiunile. După primele negocieri pur­tate la Guvern, s-a promis creșterea sala­ri­i­lor la nivelul anului 2022 pentru mai multe ca­tegorii, plata voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat și deblocarea a 14.000 de posturi.

Care sunt revendicările sindicaliștilor
Potrivit SANITAS, revendicările angaja­ților din sănătate și asistență socială sunt:
1. Deblocarea posturilor în sistemul sa­nitar public, 2. Punerea în aplicare, în inte­gralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate, 3. Relu­a­rea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor sta­bilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Mi­nisterului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui sa­lariat din sistem, o ierarhie corectă şi echi­tabilă a salariaţilor din sistem, 4. Fi­nanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate, 5. Reluarea imediată a nego­ci­e­rilor în vederea semnării Contractului Co­lectiv de Muncă la nivelul sectorului bu­getar SĂNĂTATE, 6. Finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă în SĂNĂ­TATE, 7. Garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.