ActualitatePolitica si administratie

Alte cinci proiecte ale Județului au primit finanțare

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor (foto), a decla­rat recent că a primit vești foarte bune pentru județul Hunedoara de la Ministerul In­ves­tițiilor și Proiectelor Europene, în legătură cu cinci proiecte noi care primesc finanțare prin Planul Național de Redresare și Re­ziliență, Componenta 11 – Turism și cultură.

Pentru patru monumente
„Este vorba despre promovarea mo­nu­mentelor istorice de mare valoare, precum și despre restaurarea unora dintre ele. De asemenea, pentru prima dată am reușit includerea producătorilor locali certificați de Ministerul Agriculturii într-un proiect de promovare la nivel european.
În urmă cu câteva zile s-a încheiat al doilea apel de proiecte, lansat la nivel național. Noi, județul Hunedoara, am avut dreptul să includem și de această dată câte două obiec­tive pe Lista rutelor cultural-turistice inițiată de minister. La primul apel, încheiat în luna aprilie 2022, am reușit să obținem finanțare pentru încă alte patru monumente im­por­tante pentru care aveam deja demarate unele documentații în vederea restaurării și punerii lor în valoare.
Înainte să vă spun ce obiective vor fi pro­movare și/ sau restaurate, vreau să le mul­țumesc colegilor din echipa de conducere pentru tot concursul acordat, colegilor de la Serviciul strategii și politici europene pentru pregătirea în timp record documentațiilor în vederea accesării acestor fonduri. Au depus un volum uriaș de muncă, dar iată că re­zul­tatele nu au întârziat să apară. În continuare, vor avea nevoie de susținerea colegilor lor de la celelalte servicii, pentru ca următoarea etapă ce trebuie parcursă până la semnarea contractelor de finanțare să decurgă ca la carte. Îi felicit pentru reușită și le doresc spor la treabă”, a spua Laurențiu Nistor, pre­șe­dintele Consiliului Județean Hunedoara.

Portal european
„În această etapă, am reușit să includem la finanțare următoarele obiective: Castrul roman de la Cigmău (Traseul castrelor ro­mane – promovare), Clădire cu spații mu­zeale și anexe, acces sit arheologic Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa (Traseul castrelor romane – promovare și restaurare), Cetatea Costești-Blidaru și Cetatea dacică de la Bănița (Ruta Cetăților – pro­movare) și crearea Traseului gastro­no­miei tradiționale hunedorene destinat mi­cilor producători (promovare). Prin pro­mo­va­rea monumentelor se are în vedere digita­li­za­rea acestora și includerea lor într-un portal creat la nivel european alături de alte obiec­tive majore din țări ale Uniunii Europene.
Aș mai vrea să punctez și faptul că, în pre­mieră, Episcopia Devei și Hunedoarei a obținut includerea bisericii de la Lăpugiu de Jos în Ruta bisericilor de lemn care vor primi fonduri pentru promovarea. Pot să spun că le-am acordat tot concursul nostru în rea­li­zarea documentației necesare, iar efortul tuturor a fost în final răsplătit.
În prima etapă, cea din aprilie 2022, Consiliul Județean Hunedoara a depus și câștigat, de asemenea, proiecte și finanțări generoase. În Ruta castrelor romane au fost incluse: Castrul Roman de la Micia (com. Vețel) – promovare și Intrare Forul lui
Traian din cadrul sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa – promovare și restaurare. În Ruta cetăților au fost incluse Cetatea Costești-Cetățuie – promovare și Cetatea Sarmizegetusa Regia – Terasa a X-a (pro­mo­vare și restaurare)”, a adăugat șeful instituției județene. (A. Năstase).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura