ActualitateFlash

Alpinistul Adrian Ahrițculesei, susținut de comunitatea Văii Jiului pentru ultima expediție din Circuitul ”7 Summit Vulcanoes”

Tiberiu Vințan

În preajma Zilei Naționale, noi, ro­mânii, obișnuim să-i aducem în atenție pe aceia dintre noi care, într-un fel sau altul, prin vocație, profesie sau pasiune, prin atitudine sau acțiune, se dovedesc a fi absolut admirabili.

 

Prima din lume

Sub acest spectru al excelenței, al încrederii și al mândriei s-a derulat și întâlnirea pe care Asociația „Cuceritori de Vârfuri Montane” în parteneriat cu Gru­pul de presă Exclusiv a propus-o co­munității din Valea Jiului, pentru a-l cu­noaște pe temerarul alpinist petroșă­nean Adrian Ahrițculesei. El este românul care se pregătește să devină primul alpinist bărbat care închide cu succes ”Circuitul celor 7 Vulcani”, cucerind cei mai înalți 7 vulcani de pe tot atâtea con­tinente ale Planetei, întregind pentru România per­formanța alpinistei Crina Coco Popescu, cea care a fost prima alpinistă din lume care a dus la bun sfârșit acest proiect temerar, în 2011. De atunci, doar alți 23 de alpiniști din întreaga lume au mai reușit o performanță similară.

Pe cine are alături

Evenimentul, găzduit într-o ambianță elegantă în foaierul Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, miercuri, 23 noiembrie 2022, s-a bucurat de o audiență sem­ni­ficativă, semn că în comunitatea hune­do­reană performanța lui Adrian Ahrițculesei nu este doar una cunoscută, ci și una pe deplin apreciată. I-au fost aproape de această dată, cu gândul, cu vorba, cu fapta, nu doar soția, copiii și părinții, ci și managerul său Adrian Jurca (împreună cu care a urcat pe doi dintre cei 7 vulcani din acest circuit, dar și pe alte vârfuri semețe ale lumii) și colegii săi de aventuri montane Gheorghe Emil și Csaba Ilie Silveșan, dar și oameni de seamă din comunitatea locală, de la adminis­tratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram, rectorul Universității din Petroșani – prof. univ. dr. ing. Sorin Radu, se­natorul hunedorean Cristian Resmeriță, omul de afaceri Emil Părău, primarii Cristian Merișanu (de la Vulcan), Dănuț Buhăescu (de la Uricani), Ioan Vlad (de la Sălașu de Sus), Petru Dorin Marc (de la Bănița), viceprimarul Marius Heljiu (de la Petrila), salvamontiștii hunedoreni în frunte cu Ovidiu Bodean (șeful Ser­vi­ciului județean Salvamont Hunedoara), prieteni, jur­naliști, mon­taniarzi și mulți ani oameni care își regăsesc propriile as­pirații și vise în expedițiile lui Adrian Ahrițculesei.
Împreună cu managerul său Adrian Jurca, alpinistul Adrian Ahrițculesei ne-au povestit cu s-a scris istoria ultimilor 4 ani în care ceea ce a fost la început doar dorința de a petrece împreună un altfel de concediu, urcând pe cel mai înalt munte vulcanic al Europeni, Vârful Elbrus din Munții Caucaz, s-a transformat ușor-ușor în ambiția de a duce la bun sfârșit circuitul celor 7 vulcani. Rând pe rând, după Elbrus (cel mai înalt vulcan din Europa – 5642 m), Ojos de Salado (cel mai înalt vulcan din America de Sud – 6893 m), Pico de Orizaba (cel mai înalt vulcan din Amercia de Nord – 5636 m), Mount Giluwe (cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania – 4367 m), Kiliman­jaro (cel mai înalt vulcan din Africa – 5895 m) și Damavand (cel mai înalt vulcan din Asia – 5610 m) au devenit ”redute” cucerite de Adrian Ahrițculesei. ”Dincolo de provocările specifice unor astfel de expediții în zone montane la peste 4.000, 5.000 și chiar 6.000 de metri altitudine, a trebuit să facem față unor provocări organizatorice sau unor situații de moment pe care Adrian le-a întâmpinat în expedițiile sale. Nu vă imaginați prin ce emoții am trecut în obținerea vizei pentru Papua-Noua Guinee, pe care Adrian o obținut-o doar cu 24 de ore înainte de îmbarcarea în avion sau prin ce experiențe am trecut împreună în Iran sau în Republica Kabardino-Balkaria. Am trecut însă cu vine și iată că am ajuns în fața celei mai grele provocări pentru Adrian din toate punctele de vedere: expediția în Antarctica”, a spus Adrian Jurca, ma­na­ge­rul sportivului petroșănean.

Plecarea, pe 6 ianuarie 2023

Adrian Ahrițculesei va pleca din Petroșani spre Antarctica, în 6 ianuarie 2023. Va merge cu avionul peste 17.000 de kilometri, până în Țara de Foc, iar de acolo, cu un avion special, în Antarctica, de unde, pe jos, va urca cei 4285 de metri ai vulcanului Mount Sidley, cel mai înalt vârf din Antarctica. Ultimul care tre­buie escaladat pentru ca Adrian să de­vină primul bărbat alpinist român care par­curge Circuitul celor 7 Vulcani, ega­lând astfel performanța Crinei Coco Popescu și altor doar 24 de alpiniști din întreaga lume.
”Sigur că este pentru mine punctul final al îndeplinirii unui vis pe care, în 2019, atunci când am pornit în această aventură, nici nu-mi imaginam că-l voi putea atinge vreodată. Sper să reușesc să duc la bun sfârșit acest proiect și vă­zând cât de mulți oameni mă susțin și îmi sunt aproape, câți oameni cred în acest vis al meu, simt că am o obligație față de toți românii de a reuși. Apoi, mă voi concentra pe cel mai mare vis al meu, unul pe care-l are orice alpinist, acela de a cuceri un vârf de peste 8.000 de metri”, a spus Adrian Ahrițculesei.
Dincolo de efortul uman pe care-l im­plică acest proiect, acesta a însemnat și o cheltuială uriașă pentru sportivul din Valea Jiului, una pe care în cea mai mare parte a asumat-o familia, câteva com­panii private și mai mulți prieteni ai aces­tuia. Printre aceștia se numără și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, unul dintre sponsorii prin­cipali, al cărui gest de a contribui la reu­șita proiectului lui Adrian Ahrițculesei este cu atât mai demn de apreciat cu cât este unul făcut în nume personal, și nu al instituției pe care o reprezintă.
„Pe mine m-a impresionat ambiția și curajul acestui tânăr de excepție din Valea Jiului, cu atât mai mult cu cât mi-a spus încă de prima dată când m-am oferit să-l ajut că nu vrea să apeleze la bani publici pentru proiectul său și l-am apreciat odată în plus pentru această atitudine. Mă bucur că mă regăsesc între cei care au decis să-l sprijine, așa cum m-am bucurat să văd atât de mulți oameni care au venit astăzi la teatrul din Petroșani să-l cunoască și să-l sprijine, moral și/sau material pe Adrian. Am văzut emoțiile și speranța în ochii pă­rinților lui, am simțit strângerile de mână hotărâte pe care le-a primit din partea unor oameni de seamă, am văzut echi­pa­mentul care-l va ajuta să rezite la tem­peraturile mai mici de -40°C de la Polul Sud. Toți suntem alături de Adrian! Îi ținem pumnii strânși și suntem siguri că în curând vom primi vestea că un locuitor al Văii Jiului, al județului Hunedoara, al României, a încheiat victorios Circuitul Seven Volcanoes. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci o spun de pe acum, îi voi solicita președintelui Laurențiu Nistor să propună Consiliului județean Hunedoara acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Hunedoara lui Adrian Ahrițculesei”, a declarat Costel Avram.
Mult succes, Adrian, în Antarctica! Suntem cu toții alături de tine!
Fotografii: Rolland Szedlacsek